neděle 6. září 2015

Tenkrát na Západě, Zatôichi abare-himatsuri, Shrek, Shrek 2, Taiyô no kizu


Tenkrát na Západě (C'era una volta il West, 1968) - 100 %
Dlouho jsem si tenhle film šetřil a těšil jsem se na něj pořád víc a víc. Konečně nadešel čas, abych se na něj podíval. Jen jsem žasnul. První dvě scény jsou prostě skvělé a já jsem jenom čučel s otevřenou pusou. Pomalé, ale geniálně vygradované se skvělým koncem, který skutečně překvapí. Leone není zbytečně násilnický, neukazuje všechno, ale o to děsivěji některé scény vyznívají. Geniální režie s geniálním hudebním doprovodem a skvělými hereckými výkony. Tohle chci vidět ještě jednou a pak ještě několikrát.

Zaotichi se zamotává do velmi zajímavého příběhu, který s sebou přináší prvky, které jsou pro Japonsko typické, ale v téhle sérii ještě tolik akcentovány nebyly. Může to být dáno i dobou. Souboje už nejsou tak velkolepé, ale přesto jsou velmi dobré a silné. Zatoichi pak není jedinou postavou, která v příběhu vyniká, což je dobře.

Shrek (Shrek, 2001) - 80 %
Už ani nevím, jak je možné, že se to stalo, ale kdysi jsem jako první díl viděl druhý. A ten mě dostal. Jednička je super, skvěle si hraje se zažitými motivy, ale přece jen mám raději druhý díl. Postavy jsou ale skvěle a baví mě pořád, i po několikerém zhlédnutí je první díl zábavný a najdu si zde momenty, které mě pobaví a překvapí.

Shrek 2 (Shrek 2, 2004) - 90 %
Druhý díl je můj nejoblíbenější v sérii a přiznám se, že je to hlavně díky skvělému soundtracku. I když jsem se zároveň přistihl, že si cituji některé hlášky ještě předtím, než se ozvou. Tenhle animák mě pořád nesmírně baví a jsem rád, že jsem "Shrekovi", který byl tentokrát v tak velké oblibě, dal šanci a nevyhnul se mu, i když jsem to měl v úmyslu.

Taiyô no kizu (2006) - 65 %
Velmi dobrý příběh, kterému ale vůbec nesluší příliš dlouhá stopáž. Tady je strašně moc vidět, že Takashi Miike chce z každého filmu vytřískat takový zážitek, který vydrží téměř ty dvě hodiny. Tady je to moc. Scény, kde ale dochází k násilí, jsou nesmírně tíživé a celkové vyznění filmů je depresivní, což být mělo. Jen je škoda, že se tyhle pocity rozmělňují. Film by byl údernější.

Žádné komentáře:

Okomentovat