pondělí 21. září 2015

Moje noc s Maud, Nekřič a toč, Druhá míza, Paříž, Texas, Proradní


Moje noc s Maud (Ma nuit chez Maud, 1969) - 70 %
Měl jsem v poslední době štěstí hned na tři filmy s Jean-Louisem Trintignantem z let 1969 až 1970. I když jsem o tomto herci slyšel poprvé až v souvislosti s filmem "Amour", konečně zjišťuji, o jakou legendu se jedná. A je to právě on, kdo dokáže tohle dlouhé konverzační drama oživit a dát mu zajímavý náboj. Jinak by to bylo prostě jen dlouhé povídání, kde se i ty zajímavé myšlenky začnou ztrácet.

Nekřič a toč (Mockingbird, 2014) - 20 %
Sem tam by se i zdálo, že to může být zajímavý film a že se za tou šílenou formální stránkou skrývá nějaký ten nápad, ale to jsou skutečně jen náznaky, které ani v jednom případě skutečně nedojdou naplnění. Další horor, který využívá ruční kameru, ale potřebný efekt nezpůsobuje. Bohužel jsem ani nic jiného nečekal.

Druhá míza (Danny Collins, 2015) - 70 %
Al Pacino už je prostě tak vyzrálým hercem, že vás strhne svým skvělým výkonem. Pravda, ještě o něco víc vyniká Christopher Plummer, který je neskutečně vitální i na svůj věk, ale hlavně skvěle hraje. Příběh je lidský, dojemný a ukazuje lidské stránky, které nejsou vždy pěkné. Ale rozhodně patří k životu. Místy přeslazené, ale nikdy ne úplně přes míru.

Paříž, Texas (Paris, Texas, 1984) - 60 %
Ten film je velmi dobře natočený a samozřejmě i velmi dobře napsaný, ale díky jeho pomalému tempu jsem se do něj prostě nemohl dostat. Harry Dean Stanton je zde naprosto skvělý, jeho dialog s Nastassjou Kinskou je ozdobou filmu, ale ve mně to prostě potřebné emoce nevzbudilo, respektive ne v takové míře, jak by mělo.

Proradní (Gansin, 2015) - 70 %
Děsivý film, který by na první pohled mohl být sexy, ale hned na druhý pohled je neskutečně krutý a zvrácený. Ne proto, že takoví jsou lidé, ale proto, že takoví jsou někteří vybraní jedinci. Dejte člověku moc, a pokud je trochu psychicky slabší nebo labilní, udělá cokoli. Anebo si to nechá našeptat. Skvělá scény, které jsou vizuálně krásné, což je v kontrastu s jejich výpovědí.

Žádné komentáře:

Okomentovat