pátek 5. června 2015

Třpyt v trávě, Sedmý syn, Poslední samuraj, Muži, co zírají na kozy, Hvězdná pěchota


Třpyt v trávě (Splendor in the Grass, 1961) - 75 %
Skvěle zrežírovaný příběh o tom, že láska může dopadnout trochu jinak, než se očekává, protože lidská psychika prostě není to, co se od ní očekává. Krásně se zde ukazuje, že konvence jsou tu jen proto, aby byly porušovány a že nemohou platit pro každého. Asi bych i čekal trochu tragičtější konec, ale to už je ve mně. Herecky výborné.

Sedmý syn (Seventh Son, 2014) - 50 %
Je to prostě průměrné fantasy, které je moc mainstreamové na to, aby bylo opravdu moc drsné, a moc pohádkové, aby to strhlo dospělejší publikum. Ale je tu všechno, co od fantasy očekáváte - akce, krásná příroda, různé rasy a draci. K tomu navíc ještě neskutečně krásná Julianne Moore, které to tady sluší jako nikde, a Jeff Bridges, který pro mě táhne celý film.

Poslední samuraj (The Last Samurai, 2003) - 75 %
Je to možná místy trochu naivní, ale stejně se mi líbí, jak tenhle film ukazuje to rozdílné myšlení. Krásné na tom ale je, že je to celé o tom, že ty přístupy jsou sice rozdílné, ale když se bojuje a správnou věc, tak nejde o to, jaké jsou rozdíly, ale o to, co člověka spojuje. Musím říct, že ten japonský přístup se mi líbí víc a víc.

Muži, co zírají na kozy (The Men Who Stare at Goats, 2009) - 80 %
Nezachoval jsem si na film mnoho vzpomínek, ale věděl jsem, že mě bavil. Když jsem ho teď viděl podruhé, uvědomil jsem si, co mě na něm tak bavilo. Je to absurdnost velkého příběhu i toho, jak je podán. Herecké výkonu celou tu absurdnost jen umocňují, což je dobře, protože se tu sešla skvělá herecká parta. I podruhé jsem se parádně bavil.

Hvězdná pěchota (Starship Troopers, 1997) - 80 %
Krásná ukázka toho, jak je možné béčkový film natočit s výrazným přesahem. A také ukázka toho, jak to kritici většinou ani pochopili. Otázkou je, jestli Verhoeven natočil skutečně tak převratné béčko, anebo mají pravdu kritici. Já bych sázel spíše na tu první variantu, protože mimochodem i vizuální stránka je skvělá a souboje s brouky parádní.

Žádné komentáře:

Okomentovat