středa 10. června 2015

Sladký život, Extraction Day, Hacker's Game, Hrdina, 1984


Sladký život (La dolce vita, 1960) - 90 %
Někdy mám s těmihle dlouhodobě uznávanými filmy trochu problém, protože v nich nevidím jejich přínos a nebaví mě. Jenže Federico Fellini natočil snímek, který je dějově zajímavý, a to i přesto, že je téměř tříhodinový. Tohle opus o společnosti, kritika, která je tak krásně sžíravá, že se to prostě musí líbit.

Extraction Day (2014) - 25 %
Ten příběh možná ani není tak špatný, ale díky tomu, jak je vedený a jak je špatně scenáristicky rozepsaný, se z toho ztrácí jakékoli překvapení. To je velký problém, protože snímek toho moc nabídnout nemůže, i když se mu nesmí vzít, že na nezávislý film jsou zde celkem dobré triky. Není jich tolik, tak snad i proto. Škoda té zbytečné roztahanosti. Nezávislý Bourne to rozhodně není.

Hacker's Game (2015) - 40 %
Taková pěkná hackerská romance, které nechybí romantické momenty, ale ani trochu toho thrillerového nádechu. Ani v jednom případě to není ovšem něco, co by vás vyloženě dostalo a vy jste si film skutečně užívali. Fajn, ale nekoná se nějaké velké ohromení. Jako nezávislý film to ujde, ale na ten průměr si to také nesáhne.

Hrdina (Ying xiong, 2002) - 85 %
Krásný film, který vás prostě dostane svou poetikou a krásou obrazu víc než tím, jaký je příběh. "Tygr a drak" je v tomhle směru lepší, protože i jeho příběh je o něčem, respektive je hodně zajímavý. "Hrdina" tak nějak jen ujde. Ale ono je vám to celkem jedno, když se díváte na ty neskutečně nádherné souboje, na tu ladnost, na ty nápady. Pršící šípy jsou neskutečné.

1984 (Nineteen eighty-Four, 1984) - 95 %
Orwell byl naprosto neskutečný v tom, jak dokázal popsat diktaturu. A jak psal Honza Vojtíšek, je naprosto jedno, která diktatura to je. "1984" je krásnou ukázkou toho, jak dokáže moc ničit lidi, ale mimo jiné i proto, že oni se ničit nechají. Pokud povstane jednotlivec, je rozprášen. A pokud povstanou všichni... těžko říct.

Žádné komentáře:

Okomentovat