neděle 10. května 2015

THX 1138, Poslední trik pana Schwarcewalldea a pana Edgara, Jumanji, Friends, Die schwarzen Adler von Santa Fe


THX 1138 (THX 1138, 1971) - 40 %
Nemyslím si, že by to byl myšlenkově špatný film. To poselství v něm je. Stejně tak si nemyslím, že by to prostředí bylo špatně provedeno, ty triky jsou moc dobré, ale celá forma toho, jak je to podáno, jak je to natočeno, to mi prostě ani omylem nesedlo. Skoro jako kdyby ani Lucas nechtěl, aby na to někdo koukal. Od člověka, který natočil "Star Wars" je to pro mě prostě nečekané.

Pokud se nepletu, je tohle moje první setkání se Švankmajerem, což je v téměř třiceti trochu smutné, na druhou stranu já měl dlouhé období, kdy mě česká tvorba vůbec nezajímala. Popravdě, kdybych tohle viděl dřív, tak ani nemám důvod, abych ve Švankmajerovi pokračoval. Animace není nijak zajímavá, nápady také ne.

Jumanji (Jumanji, 1995) - 80 %
Už jako dítě jsem měl tenhle snímek hodně rád a nic se na tom nezměnilo ani po letech. No dobrá, ty digitální zvířata už mi nepřijdou už tak cool, ale celá myšlenka, která se točí okolo jedné hry, jež se promítne do reality, je prostě skvělá a pořád mě dostává. Je to místy trochu jednoduché a klišovité, ale pořád to pro mě má nesmírné kouzlo.

Friends (1971) - 80 %
Musím říct, že tohle se mi hodně líbilo. Film má sice minimum hodnocení, ani na IMDb to není nijak slavné, ale myslím, že by si pozornost zasloužil. Láska z pohledu dvou lidí, kteří jsou vlastně ještě děti. Byli přátelé a zamilovali se. Vedou společný život bez rodičů a stávají se dospělými, aniž by museli skutečně dospět. V tom je krása a poetika.

A zase jeden z těch německých westernů éry "Vinnetoua", který ale neměl tak dobrou předlohu a prostě jen čerpal z toho, co se v žánru urodilo. Je zde klasika - indiáni útočí, ale možná nemají ani důvod, bílí jim jdou po krku a je jen pár těch, kteří jsou skutečně na straně dobra. Nebo to tak alespoň vypadá. Olga Schoberová v ženském obsazení krásou neskutečně vyniká.

Žádné komentáře:

Okomentovat