sobota 2. srpna 2014

Pandořina skřínka, Magnesium, Queen of Outer Space, Ohol se, Behaving Badly


Pandořina skřínka (Die Büchse der Pandora, 1929) - 80 %
"Pandořina skřínka" v sobě spojuje několik zajímavých motivů. Je to příběh femme fatale, ale zároveň existenciální dumání nad osudem ženy, je to tragická romance, stejně jako variace na známé téma Jacka rozparovače. Dobrodružné se zde spojuje s citovým, lidsky kruté a násilným. Film má děj, který nemusí, postavy, které jsou zapamatovatelné - nebo vlastně jen jednu postavu - a nakonec i vyznění, z kterého je poznat, že se tvůrci nebáli.

Magnesium (2012) - 55 %
Je vidět, že i když je tvůrce mladý, ví, co má udělat s kamerou a jak docílit potřebného efektu. V některých momentech je vidět, jak se mu daří umocnit dojem dané scény. Ukazuje, že roztřesená kamera ještě může fungovat, když to není jen ono nezastavitelné pohupování z místa na místo. Příběh sám o sobě je dobrý, ale tam to tak nějak končí.

Queen of Outer Space (1958) - 50 %
Takový vlezlý film, který si chce hrát na to, že patriarchální společnost je jediná možná fungující. Celý film je takový celkem šovinistický, a i když na první pohled vypadá jako díl starého "Star Treku", přece jen je to jednodušší a nepříliš zábavné. Od zápletky až po formální stránku je celou dobu zaměřeno na to, že ženy jsou krásné, a ač třeba proradné, jsou to muži, kdo zvítězí.

Ohol se (Shave It, 2012) - 50 %
Graficky zajímavý film o tom, že opici stačí, aby se pořádně oholila, a hned z ní může být lepší člověk. Asi to nebude tak jednoduché, ale tenhle film je tak nepříjemně agitační, až nakonec vlastně baví. Ta ekologie v tom je, ale celé je to zabalené do celkem fungujících barev.

Behaving Badly (2014) - 600 %
Není to komedie, která by nějak zásadně vyčnívala, ale asi mi docela sedlo téma, takže jsem se u "Behaving Badly" docela bavil. Navíc jsem zjistil, že na Selenu se můžu prostě dívat v jakékoli kravině. A tohle je pořád ještě celkem ucházející dílo. Jsou zde celkem snesitelné postavy a hlavně zajímavé herci, kteří to posouvají o trochu výš, než kde to scenáristicky je.

Žádné komentáře:

Okomentovat