pátek 15. srpna 2014

Záhadný konec Roberta Ebba, Boudu z vody vytažený, Caldera, Nebeská stvoření, Man v. Minivan


Záhadný konec Roberta Ebba (The Elaborate End of Robert Ebb, 2012) - 60 %
Vzal se dobrý nápad, moc se nenatahoval a udělal se z toho celkem ucházející krátký film, který dokáže pobavit. O minutu déle a už by to bylo až moc, ale takhle je to akorát. Není to třaskavá komedie, ale to, jak situace eskaluje, je prostě dobré, stejně jako absurdita chování.

Boudu z vody vytažený (Boudu sauvé des eaux, 1932) - 75 %
Jean Renoir ukazuje, že měl dar pro zvukovou komedii, a to i přesto, že je možné zde vidět inspiraci komedií němou. Michel Simon se dokáže skvěle ponořit do svého charakteru, což tady ukazuje naplno. Je vidět, že určitá témata byla ve filmu už od jeho začátku. Některé příběhy jsou prostě natolik dobré, že se s nimi autoři snaží přicházet neustále.

Caldera (2012) - 40 %
To, že je snímek depresivní, to by mi ani tak nevadilo, protože takové filmy mám docela rád. To, že je vizuálně zajímavý, to už mi nebude vadit vůbec. Jenže celkově prostě není dostatečně nápaditý a příběh je zde zbytečný. Má to být primárně vizuální podívaná, která přináší celkem pěkné obrazy, ale stejně jsem měl pocit, že by to šlo vyrenderovat ještě lépe a ještě více zabřednout do detailu. Takhle to vyznívá jako zajímavé cvičení ve 3D animaci.

Nebeská stvoření (Heavenly Creature, 1994) - 65 %
Padesátá léta jsou pro Petera Jacksona zaslíbená a je velká škoda, že si je sám nemohl prožít. V jeho filmech jsou zachyceny prostě nádherně a stejně tak je tomu i ve snímku, který se přímo v 50. letech odehrává. Ona se ta doba totiž promítá do všech jeho filmů, které nejsou fantasy. Stejně tak je fascinovaný vraždami, ale v tom filmařském slova smyslu. Alespoň doufám. "Nebeská stvoření" pro mě nejsou tak silným filmem, jako jiné jeho, ale přesto zde jsou scény, které vás musí ohromit. Hlavně ta finální.

Man v. Minivan (2009) - 40 %
Tragikomická romantická komedie o tom, jak jeden minivan stačí k tomu, aby si člověk přehodnotil svůj život. Jako nápad je to hezké, ale stejně je to film, který je možná až moc dlouhý a v podstatě nic moc neřekne. Kdyby se do toho dalo trochu více děje, je to zábavnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat