čtvrtek 12. června 2014

Ghost in the Shell, Avoidance, Combat Shock, The Purge: The Morning After, Caligula


Ghost in the Shell (Kôkaku Kidôtai, 1995) - 75 %
Legendární japonské sci-fi, které si stále zaslouží pozornost a nemusí to být ani restaurovaná verze z roku 2008. Zajímavý příběh, zajímavé postavy, odvážné scény a výborné nápady, které se stávají téměř ikonickými - viz muž píšící na klávesnici. Nádherná ukázka toho, jak může vypadat japonské sci-fi.  Přesto mě to nedokázalo až tak moc zasáhnout.

Avoidance (2013) - 40 %
Minulost nás dohání, ale tuhle postavu dohnala pěkně pomaloučku, polehoučku. Stejně tak i diváka. Krátký film, který je překvapivě dlouhý a výpověď, která je zde podána, je sice zajímavá, ale stylem, jakým je to loženo, spíše nudná. Docela mě to mrzí, protože podobné téma je docela zajímavé.

Combat Shock (1984) - 80 %
Zajímavý film a krásná ukázka toho, že u Tromy nešlo jen o efekt, ale někdy také o obsah. Pravda, tohle není dílo Kaufmana, proto to není tak ujeté. Tohle je hodně silná podívaná o tom, že válka dělá s člověkem skutečně divy. Ano, je to trochu podobné "Jakubovu žebříku", najdou se zde prvky i dalších podobných filmů, ale to vůbec nevadí, protože díky syrovosti je tohle zase trochu jiné a velmi intenzívní. Navíc asi nebudu jediný, do si díky dítěti a nefunkčnímu manželství vzpomene na Lynche a jeho "Mazací hlavu".

Nějaká snaha tu byla. Docela se mi líbí, že se někdo pokusil udělat srandu z "The Purge", ale to je tak všechno. Co ještě oceňuji, to jsou ty ujeté triky, ty jsou prostě výborné, ale jinak to bohužel vtipné není. Škoda, jako gore komedie by to možná fungovalo lépe.

Caligula (Caligola) - 40 %
Film je přesně takový, jaká je jeho pověst. Jsou zde pornografické scény, které se k Římu nějak hodí, ale vlastně jen díky nim je film natahován do neúměrné délky, kdy jsme svědky celkem nudného a předvídatelného příběhu, kdy i bez znalosti dějin člověk tak nějak tuší, že takový člověk prostě nemůže žít příliš dlouho. Malcolm McDowell je výborný, ale celé pojetí je spíše takové nepřátelské a diváka si získává jen těžko.

Žádné komentáře:

Okomentovat