sobota 4. května 2013

Bezpečný přístav (2013) - 45 %


File:Safe Haven Poster.jpg
Bezpečný přístav (Safe Haven, 2013)
Romantika, která se za každou cenu chce tvářit jako "trochu jiná" romantika. Co na žánru změnit? Jak ho oživit? Tohle si asi říkal Nicholas Sparks, když začínal psát svůj první román. A že se jich na filmové plátno dostalo celkem dost. Osobně jsem měl zatím tu čest vidět "Noci v Rodanthe" a "Talisman". Ani v jednom případě jsem však, možná ne zas až tak překvapivě, dostal něco navíc. Nicholas Sparks totiž není zas tak originálním autorem, pouze si to myslí. Podobné zápletky jsou naprosto běžné pro nekončící telenovely, kde se to sem tam musí oživit nějakou tou temnější stránkou. A tak, i když je snímek "Bezpečný přístav" uváděn jako drama, případně dokonce jako drama mysteriózní, ani v jednom případě se nejedná o vystihnutí podstaty, ale pouze o obcházení toho, že v konečném důsledku je to pořád jenom romantika a nic jiného.
Druhé jméno, které je třeba v souvislosti se snímkem "Bezpečný přístav" zmínit, je jméno režiséra. Tím je Lasse Hallström, který má na svém kontě výborné filmy jako "Čokoláda", "Pravidla moštárny" anebo z dřívější doby i "Děti z Bullerbynu". V současné době ale i on dokáže sáhnout vedle, jako s filmem "Drahý Johne", který příliš velkou díru do světa neudělal. Přesto se jedná o režiséra, který je schopen natočit jinou romantiku. To se ovšem v případě snímku "Bezpečný přístav" nepotvrdilo. Naopak se ukázalo, že podobné filmy nemají moc velký potenciál přinést něco skutečně nového, ale spíš půjde o to, aby ženské publikum dostalo nějakou tu romantiku a pořád za každou cenu.
Erin nebo Katie (Julianne Hough), jak chcete, utíká. Utíká od něčeho, co spáchala. A jde po ní policie. Jí se podaří dostat do malého přístavního městečka, kde nakonec zůstane až do odjezdu svého autobusu. Něco jí na městečku učarovalo. Snad ta příroda. Anebo že by ten pohledný prodavač? Alex (Josh Duhamel) je na první pohled sympaťák a není se čemu divit, že se Katie líbí, jenže v tomhle směru se film stává naprosto obyčejnou romantikou. Ona se bojí, protože po ní někdo jde, nevíme proč, on se snaží, ale ona mu nedává prostor. Pak povolí, když on se snažit přestane, a tak zabere ona. Hra na kočku a na myš končí poměrně rychle, i když v rámci filmu to jsou zdlouhavé minuty. Tenhle hlavní děj je navíc protkán dějem vedlejším, a to pátráním jednoho umanutého policisty po Katie. Pak následuje první zvrat. Ne až tak nečekaný, ale vypadá to, že se děj mění na něco zajímavějšího. Tohle je ten prvek, co Sparks dostal do příběhu navíc. Je to prvek první. Ten druhý přijde až na úplném konci a vyústí v pointu, která je prostě poplatná tomu, že Sparks chtěl něco jiného. Vyznívá to jako vycucané s prstu a jsem si jistý, že to tak budou cítit i další diváci. Je to útok na city jak blázen, ale je to spíš vykrádání. Ten závěr přijde z čistého nebe, i když zde, pravda, určité náznaky byly celou dobu. Nic to nemění na tom, že je to nevěrohodné a prostě scenáristicky špatné.
Stejně jako i zbytek filmu, který zachraňuje především Josh Duhamel, který je prostě až příliš velký sympaťák, než aby se dal film naprosto celý odsoudit. Julianne Hough se k němu moc nehodí a myslím, že v "Rock of Ages" jí role sedla mnohem lépe. Dá - musí - se však snést, ale asi bude některým divákům celkem protivná. Nedá se nic dělat, pořád je to hlavní hrdinka. Skvěle byly vybrány postavy Joshových dětí, hlavně dívenky Lexie, která vám prostě musí učarovat. A to je to její první filmová role. Různé epizodky a zajímaví herci vynahrazují skutečnost, že za něčím, co se chce tvářit jako něco víc než jen romantika, se nic víc ve skutečnosti neskrývá. Několik drsných scén je jen na efekt, i když se zdá, že by i pořádné akční a napínavé scény dokázal Hallström vystavět. Prostoru zde ale má málo. Pokud chcete romantiku za každou cenu, tak i tohle snesete. Pokud chcete něco víc, vyberte si třeba "Terapii láskou".
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že v tomhle podání romantika nemůže mít drsnější podobu.
Hodnocení: 45 % za to, že se film tváří jako něco víc, než čím je - romantikou


Žádné komentáře:

Okomentovat