sobota 31. října 2015

Nadmuté město, Freetown, Dou san 2, La cara oculta, The Ark of Mr Chow


Nadmuté město (Fat City, 1972) - 70 %
Tohle je jeden z těch filmů, u kterých máte pocit, že naděje sice umírá poslední, ale tady už prostě umřela. Jako kdyby všechno, co postavy dělají, směřovalo jen k tomu, aby se dál brodili v tom, co je ještě možné považovat za život, ale nijak pěkný. Jako kdyby se z toho svého dna, které by pravda ještě mohlo být horší, nemohly už nikdy dostat na povrch. Intenzívní a hlavně dobře zahrané.

Freetown (2015) - 40 %
Tak nějak jsem si myslel, že tenhle filmu bude drsnější, že bude syrovější a ukáže pravdu bez příkras. Ale ve skutečnosti jsem měl pocit, že ta pravda jen trochu vykukuje, ale ve skutečnosti se skrývá a nechce se nechat celá odhalit. Přitom je tohle zajímavé téma a pro Evropana třeba ne až tak probádané.

Dou san 2 (1994) - 55 %
Nemůžu si pomoct, ale začátek se mi velmi líbil, protože to najednou získalo pořádně dramatické grády, což je vzhledem k sérii přece jen bod navíc, ale pak se dělo něco, co mě nebavilo, a to i přes přítomnost Chow Yun-Fata. Závěr ale místy zase dokonalý. Škoda tolika prázdného prostoru, který zabírá větší část snímku.

La cara oculta (2011) - 80 %
Tak tohle je opravdu pecka. I když se snímek nejprve tváří jako něco, co vás příliš nezaujme romancí, která sice funguje, ale nijak výjimečná není, najednou dochází ke zlomu, který jste prostě nečekali. Velmi dobře scenáristicky zvládnuté, ale stejně tak i režisérsky. Kamera velmi povedená a vše umocňuje silný zážitek.

The Ark of Mr Chow (2015) - 60 %
Tak nějak mi přijde, že tenhle film hodně tlačí na pilu, i když by tolik nemusel. Má zajímavé postavy, má zajímavé prostředí a celkem i dobré zvraty, ale měl jsem celou dobu pocit, že se tvůrci maximálně snaží vykřesat z diváka smích anebo slzy, ale ani v jednom případě se jim to až tak dobře nedaří. Potenciál ano, ale ne dostatečně využitý.

Žádné komentáře:

Okomentovat