středa 16. září 2015

Půlnoční kovboj, Baron Prášil, Bloodsucking Cinema, Černá kočka, bílý kocour, Temné patro


Půlnoční kovboj (Midnight Cowboy, 1969) - 80 %
Zase jednou jsem si vytvořil obrázek o filmu, který se lišil od toho, jaký film ve skutečnosti je. Nic to nemění na tom, že je to film výborný, který je především skvěle zahraný. Jak Jon Voight, tak Dustin Hoffman podávají skvělé výkony v příběhu, který je místy zbytečně moc psychedelický, ale v celkovém vyznění snadno pochopitelný a působivý.

Baron Prášil (1961) - 90 %
Sledovat snímky Karla Zemana je prostě neskutečný zážitek, protože to jsou filmy natolik jedinečné a specifické, že se nad nimi musíte rozplývat. Jaké animační a filmařské postupy Zeman používá, to je skutečně k neuvěření. Ale k neuvěření je i jejich efekt, který je prostě dech beroucí a jeho podání velryby nebo jiných příšer je prostě magicky nádherné. A takový je i celý příběh.

Bloodsucking Cinema (2007) - 50 %
Několik nadšenců - a není jich zrovna málo - mluví o tom, že mají rádi upíří filmy. To není zrovna málo, ale překvapivě to ani není moc. Jsou nadšení, mladí a neklidní. No dobře, někteří už jsou celkem staří. Bohužel zde není tolik zajímavých informací, jak by si člověk přál a prostě se jede s tím, že se tady objeví zajímavé tváře a budou mluvit o legendárních a méně legendárních upířích filmech. Na ten průměr to stačí.

Černá kočka, bílý kocour (Crna mačka, beli mačor, 1998) - 80 %
Výborný film, který mě velmi překvapil. Ani nevím, co jsem čekal, ale tuhle černou komedii plnou balkánské energie prostě ne. Ať už se vám budou postavy, líbit nebo ne, snímku prostě nevezmete, že vlastně nemá slabá místa a celou dobu si jede a strhne s sebou diváka, který bude jen zírat na to, co sleduje, a jak to funguje. Tady jsou národní vlivy moc vidět a je to strašně dobře.

Temné patro (Dark Floors, 2008) - 40 %
Aneb jak se dělá marketing metalové nebo jaké skupině. Lordi je skupina, která mě naprosto minula, i když podle všeho je jejich komerční potenciál výrazný. Tímhle filmem se to jen rozhodli potvrdit a natočili něco, co dějově absolutně nedrží pohromadě, ale sem tam zaujme triky a nějakou tou skoro děsivou scénou.

Žádné komentáře:

Okomentovat