pátek 11. září 2015

Hanba, Song One, Mimoni, Noční běžec, Zatôichi


Hanba (Skammen, 1968) - 85 %
Ingmar Bergman se rozhodl natočit drama páru v době války. Neměl k tomu velký rozpočet a musel se rozloučit s drahými scénami, kde by byla válka zachycena. Ale o to vůbec nejde. A Bergmanovi se navíc podařilo natočit válku skvěle právě prostřednictvím dvou postav, které jsou navíc hrány jeho dvorními herci. Silné drama o bezútěšnosti lidského bytí.

Song One (2014) - 35 %
Romantika, která je laděná jako dramatický příběh, kdy bratr Anne Hathaway, tedy samozřejmě ten filmový, je v kómatu, a ona si začíná uvědomovat, jak její život nikam nevede. A pak díky bratrovi v kómatu pozná svou osudovou lásku, a to všechno v neskutečně pomalém tempu, realistickém herectví a celkové nudě.

Mimoni (Minions, 2015) - 65 %
Po traileru jsem čekal, že to bude skutečně pořádný nášup, ale bohužel jsem se přesvědčil akorát o tom, že trailery mnohdy prozradí příliš. V tomhle případě se v upoutávce objevily snad všechny nejlepší scény. Tohle je prostě problém filmového průmyslu. On mě film bavil, ale prostě to není nic výjimečného. Ne, když to nejlepší vidíte ještě před samotným promítáním jako reklamní šot.

Noční běžec (Run All Night, 2015) - 60 %
Liam Neeson už v podstatě spadnul do škatulky akčního hrdiny, který se snaží za každou cenu ochránit svou rodinu nebo někoho, kdo je mu nějakým způsobem blízký. On je ale prostě zajímavý herec a mě už to po několikáté baví. Hlavně proto, že tentokrát je jeho postava trochu jiná, i když konec se zase jednou sentimentálně zvrtne.

Zatôichi (1989) - 90 %
Poslední film se Zatoichim, který Shintaro Katsu natočil a zároveň jeden z jeho posledních filmů vůbec. Po roce 1990 už nenatáčel. Ukazuje se zde, že i jako režisér dokázal přijmout nové postupy a hlavně natočil snímek, který nezůstal v minulosti, ale je modernější, je akčnější než jeho předchůdci a technicky lepší. Tohle není nostalgie, ale naprosto plnohodnotné pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat