sobota 9. května 2015

Hamlet, Buddy Hutchins, Válečný vůz, Olověná vesta, Zvoník od Matky Boží


Hamlet (Hamlet, 1996) - 90 %
Tomuhle se říká divadlo. Kenneth Branagh pojal "Hamleta" divadelně, ale přesto filmově pompézně. Herecky je to zajímavé a hlavně v provedení Hamleta samotného opravdu krásné, pomineme-li jeho osud, který už sám o sobě tak krásný není. Herecká esa a méně známé tváře ukazují, že divadlo funguje i ve filmu na výbornou. Není mnoho podobných filmů.

Buddy Hutchins (2015) - 45 %
Asi by se mi to líbilo, kdyby to mělo trochu lepší příběh. Takhle to vyznívá trochu ztraceně a já jsem se do příběhu nemohl dostat. Problém je také s tím, že scénář by na jednu stranu chtěl, aby byla hlavní postava frajer a správňák, ale na druhou stranu nás ho nechá nesnášet. Její ambivalence tady prostě nefunguje.

Válečný vůz (The War Wagon, 1967) - 80 %
Když si dva herci sednou, tak je to prostě zábava pohledět. Přesně to je případ filmu "Válečný vůz", kde svoje síly spojily Kirk Douglas a John Wayne. Spojení skutečně výborné, hlavně v tom, jak tihle dva dokázali hlásit. Jsou to prostě ti kovbojové, s kterými chcete nějaké dobrodružství prožít. A to se stalo. Zábavné a příjemně odlehčené.

Olověná vesta (Full Metal Jacket, 1987) - 100 %
Tohle je vážně hodně intenzívní film, kdy především ta první část na vás udělá velký dojem. Je to uřvané, je to pořádný dril, ale krásně to ukazuje, jak je armáda šílená. Musí ale vychovat lidi, kteří jsou schopni zabíjet, kteří jsou schopni jít do bitvy a vystřelit. Nakonec se ukazuje, že ani tak to není jednoduché. I ta druhá část je silná, když člověk vidí ty vojáky, jak mají všechno úplně posunuté.

Zvoník od Matky Boží (The Hunchback of Notre Dame, 1939) - 80 %
Tady se skutečně vyřádili hlavně ti, co pracovali na výpravě, na kostýmech a na maskách. Charles Laughton je k nepoznání, ale o to primárně šlo. Quasimodo je skutečně výborná postava a všechny zastiňuje, i když je třeba zdůraznit, že zlo v člověku tu krásně vyniká. Velmi dobrá adaptace, a to vůbec nevadí, že americká.

Žádné komentáře:

Okomentovat