pondělí 18. srpna 2014

Šanghajský expres, 23 Degrees, 5 Minutes, Úsvit planety opic, Croissant de Triomphe, Mrňouskové: Údolí ztracených mravenců


Šanghajský expres (Shanghai Express, 1932) - 60 %
Nádherně nasvícený a nasnímaný film, který mě nedokázal nadchnout. Marlene je krásná, o tom se asi nedá moc přít, ale to ještě neznamená, že si z ní sednu na zadek. Příběh mi přišel až neskutečně unylý a bez tempa nebo nějaké gradace. V takovou chvíli se pak přepadení stává naprostým šokem.

23 Degrees, 5 Minutes (2011) - 60 %
Graficky výborně zvládnuté, příběhově to není nepromyšlené, ale stejně jsem si nemohl pomoct a trochu se nudil. Nevím, jestli by tomu delší stopáž pomohla, že by se to nevyprávělo zkratkovitě, ale asi spíš ne. Je ale vidět, že tady někdo chtěl skutečně udělat krátký film, ne jen ukázku něčeho, co by mohlo být rozpracováno do celovečerního.

Úsvit planety opic (Dawn of the Planet of the Apes, 2014) - 90 %
Ze začátku mi trochu vadilo, že je tam hodně digitálních triků a prostě nejsou tak dokonalé, jak by tvůrci chtěli, ale když už šlo jen o opice a o žádná jiná zvířata, dalo se to velmi dobře snést. Hlavně i proto, že tohle není klasický blockbuster, ale ten snímek prostě má přesah. Ty myšlenky, které jsou zde prezentovány, jsou skvělé. Jedna z nejzajímavějších studií lidské společnosti, která se dostala mezi velké množství lidí zajímavou a na první pohled zábavnou formou. Snad se nad tím zamyslí i ti, co to berou za prvoplánovou podívanou. Takový ten film není.

Croissant de Triomphe (2013) - 90 %
Tenhle kraťas se mi hrozně líbil. Ona je to vlastně pitomost, ale je to nabito skvělým humorem, ať už situačním, nebo dokonce i mluveným, a to se skoro nemluví, ale ty narážky na jiná díla, ale i na Paříž a Francii prostě sedly na správné místo. Výborně jsem se bavil.

Mrňouskové: Údolí ztracených mravenců (Minuscule - La vallée des fourmis perdues, 2013) - 85 %
Jen zvuky a obraz. Žádná slova. Navíc v tomhle provedení. To je prostě parádní balzám pro duši, který je neskutečně akční, zábavný a zajímavý. Mimika miniaturních tvorečků je neskutečná, a to i přesto, že v podstatě žádnou nemají. Jediný jejich pohled a k tomu vhodný zvuk, a přesně víte, jaká emoce na vás působí. Skoro až neskutečné.

Žádné komentáře:

Okomentovat