pátek 29. srpna 2014

C: 299,792 Kilometers Per Second, Atalanta, Projekt centrifugace mozku, Útěk z Planety opic, The Wedding


Divný film, který mi nikterak nesedl. Sci-fi je zde využíváno skoro zbytečně, jen aby se film učinil trochu zajímavějším, i když je patrné, že se o nějaké to poselství snaží, možná až trochu moc, trochu křečovitě. Jedno z těch krátkých sledování, které mi nic nedají.

Atalanta (L'Atalante, 1934) - 50 %
No jo no, ne všechna klasika se mě musí dotknout natolik, abych ji pochopil a miloval. "Atalanta" se mě prostě nedotkla, nic mi neřekla a jako romantický film se mi nijak moc nezamlouvala. Možná někdy častěji porozumím kouzlu Vigových filmů, ale to se prozatím nestalo. Jsou zde zajímavé scény, o tom žádná, ale asi nechápu význam snímku, nebo nevím...

Projekt centrifugace mozku (The Centrifuge Brain Project, 2012) - 60 %
Zajímavý nápad, který je podaný jako skutečný výzkum, který by měl lidstvu pomoct. Není to až tak vtipné, ale sází to hlavně na to, že v sobě má celá myšlenka pořádnou dávku absurdity. V tomhle směru je to dobré, přesto ve filmu nevidím nic výjimečného.

Útěk z Planety opic (Escape from the Planet of the Apes, 1971) - 40 %
Když byli lidé vystaveni světu, kde mají opice nadvládu, proč by nemohly být inteligentní opice vystaveny světu, kde má nadvládu stále ještě člověk. Tohle si nejspíš řekli tvůrci a pustili se do toho, že natočili třetí film ze série "Planeta opic". Je to na první pohled zajímavé, ale na druhý velmi nenápadité a v podstatě nijak to nerozvíjí mytologii, jen to ukazuje, že čím zacházíme, tím také scházíme, což ale už dostatečně výmluvně řekl geniální první film.

The Wedding (2012) - 60 %
Vhodně zvolená animace, která skvěle kooperuje se stylem vyprávění a obecně i se světem, který je zde prezentován vhodně negativisticky anebo minimálně cynicky. Barvy jsou pak v příjemné kontrastu, který nakonec vytváří celkem neutěšenou podívanou, kde i slovo depresivní je na místě.

Žádné komentáře:

Okomentovat