úterý 29. července 2014

Utrpení Panny orleánské, On Departure, I Married a Monster from Outer Space, Contra el Mar, After


Utrpení Panny orleánské (La passion de Jeanne d'Arc, 1928) - 80 %
Snímek, který můžete vidět s různým hudebním doprovodem, protože sám Dreyer nikde neuvedl definitivní verzi soundtracku. Moje téměř až chorální, verze z originálu nalezeného v 80. letech v jednom blázinci, je neskutečně pompézní a emotivní. Dreyer se přes kameru mazlil s obličeji jednotlivých herců a hlavně s představitelkou Panny orleánské. Díky tomuto dokázal do filmu vložit neskutečný expresionismus, který je dán i hereckými schopnostmi Marii Falconetti, která i přes to byla především herečkou divadelní. Nečekejte epický historický film, ale záznam soudu s Janou a její následný skon.

On Departure (2012) - 40 %
Film, který si hraje především s atmosférou a s tím, že je tenhle odlet pojat zajímavou grafikou, kdy jsou zde momenty, kde nejprve musíte čekat, abyste si domyslel, co se vlastně děje. Je to zábavné, má to gradaci, ale pak najednou konec a nic moc nezůstane.

Nemůžu si pomoct, ale ten prvek lupičů těl na mě prostě pořád funguje. I když je tenhle film vlastně odvozeninou snímku "Invaze lupičů" těl, ve své komornosti je to velmi příjemné, navíc jsou zde použity jednoduché, ale efektní triky, především pak prolínání dvou obrazů. Jednoduché, ale prostě je to vhodně využito.

Contra el Mar (2011) - 50 %
Chce se mi říct skoro standardní, dramatický příběh o lidech, kteří hledají své místo v životě. Nejsou zde momenty, které vás až tak moc pošlou do kolen, jsou zde naopak momenty, které to trochu odlehčí, což je fajn. Jinak je to ale jeden z těch filmů, které kolem mě spíše jenom prolétnou.

After (2012) - 60 %
Líbí se mi premisa filmu, zpracování a celkem i závěr. Je to jeden z těch filmů, kde je málo postav, o filmu se moc nemluví, ale příběh není úplně nudný a je celkem imaginativní. Nějaká propojení jednotlivých sekvencí nejsou moc dokonalá, pointa není až tak skvělá, ale celkově mi to sedí, nemůžu si pomoct. Hezký, malý film se zajímavými postavami, které jsou dobře zahrané. Konec je celkem obyčejný, bohužel.

Žádné komentáře:

Okomentovat