čtvrtek 17. července 2014

Seven Chances, Dan Invited Hannah Over for Dinner, Lepší už to nebude, Smrt hmyzu, The Patrol


Seven Chances (1925) - 90 %
Buster Keaton mě neskutečně udivuje. Nejen tím, jak dokáže procházet svými filmy s kamennou tváří, ale především tím, co všechno ve svých filmech dělí. To jsou kaskadérské kousky opravdu neuvěřitelné. Scéna s lavinou je prostě parádní. Proč už tohle dneska tolik není? Mám pocit, že dnes už nic nevypadá skutečně nebezpečně a přitom reálně. A navíc je tohle vlastně příběh o tom, jak se Keatonův hrdina nechce ženit. Skvěle akční, zábavné.

Velmi nudná variace na lidské vztahy a na to, že nejsme schopni mezi sebou pořádně komunikovat. Až mě překvapilo, jak moc se to tváří vážně a hluboce, a jak moc o ničem to je. Sice jen pár minut, ale ty by dokázaly unudit k smrti.

Lepší už to nebude (As Good As It Gets, 1997) - 100 %
Tenhle film prostě miluji. S tím se nedá nic dělat. Herecké výkony jsou zde tak úchvatné, že mi i po několikerém zhlédnutí padá brada, protože to, jak Jack Nicholson dokáže hrát naprosto celým tělem, to je skoro až neuvěřitelné. Helen Hunt je mu skvělou soupeřkou/partnerkou a výborně mu sekundují i další - Greg Kinnear a Cuba Gooding Jr. A to ani nemluvím o Verdellovi. Ten pes je neskutečný. Výborná romance s naprosto skvělými hláškami.

Smrt hmyzu (Erään hyönteisen tuho, 2010) - 60 %
Finský balet v hlavní roli s hmyzem. Zvláštní snímek, který ukazuje, že obsah někdy prostě není důležitý, v některých případech jednoduše vyhrává forma. Tady to platí beze zbytku a vede to k tomu, že si užíváte audiovizuální vjemy a ty na sebe necháte nějak působit. Proč ne. V tomhle případě zajímavý experiment.

The Patrol (2013) - 50 %
Musím říct, že mě docela překvapilo, jak se i za celkem malý peníz, dalo natočit celkem uspokojivé válečné drama. Není to nic velkého, ale jsou zde myšlenky, které se na válku snaží dívat různými způsoby a určitě ne pozitivně. Vztahy mezi jednotlivými postavami to ještě umocňují. Válka je nesmyslná, ale stejně tak i nevyhnutelná.

Žádné komentáře:

Okomentovat