čtvrtek 24. července 2014

Strach z létání, Deset dní, které otřásly světem, The Flying Man, Attack of the Puppet People, ColourBleed


Strach z létání (Fear of Flying, 2012) - 70 %
Zajímavě zvolená animace, která už se zase tolik nevidí (stop motion s originálními loutkami), kde je hlavním hrdinou malá sova (mužského rodu), která má jeden velký problém - bojí se létat. Jak tohle asi vymyslí, aby se dostal za svojí láskou na jih? Vtipné, dojemné a nepřestřelené.

Deset dní, které otřásly světem (Okťjabr, 1928) - 80 %
Síla filmu je pro propagandu neskutečná, o čemž se přesvědčili Rusové a ještě o něco později a ve větší míře Němci. "Deset dní, které otřásly světem" jsou propagačním filmem, filmem na zakázku Leninových nástupců. Přesto ale nelze nikdy Ejzenštejnovi upřít, že v tomto filmu ukázal, jak moc je schopen využívat nástroje filmu, ať už je to kamera nebo střih, ale také specifické scény a obrazy a jejich prolínání, čímž se filmu dává ještě větší hloubka. Tohle se nedaří ani moderním filmařům.

The Flying Man (2013) - 45 %
Mám rád tyhle samozvané ochránce zákona. Tady se ukazuje, že opravdu stačí jen nápad a provedení už je pak docela jednoduché. Tady není potřeba velkých triků po celou dobu, ale místy pouze triků celkem jednoduchých. Škoda, že ten příběh není sám o sobě zajímavější. Jinak by mě to bavilo mnohem víc.

Tenhle film vůbec v ničem nepřekvapí. Ve srovnání s "The Incredbile Shrinking Man" je to jen levná vykrádačka bez triků. No dobře, pár jich je, ale vykrádačka je to stejně. Film nenabídne nic moc nového, snad jen ten nápad s loutkami celkem ujde, i když to není nosná myšlenka a dál je zaměřeno jen na to, aby to vypadalo zajímavě. Nevypadá.

ColourBleed (2011) - 60 %
Hezký nápad, který byl profesionálně proveden. Co se stane, kdybychom najednou krváceli barvy? Líbí se mi, že tohle není jen vizuální experiment, ale je to snímek, který v sobě má děj, jenž je obdařen i pointou. Kulisy evropského města tomu dokonale sedí, protože působí v podstatě bezbarvě.

Žádné komentáře:

Okomentovat