pondělí 28. července 2014

Dr. Easy, The Docks of New York, A Man Who Delivers, From the Earth to the Moon, Útěk


Dr. Easy (2013) - 70 %
Vizuálně krásné a ke všemu to má ještě nějaký ten základní příběh. Tohle se mi líbí. Je to hodně na efekt, ale je vidět, že to má i nějaký další smysl. Trikově skutečně dokonalé, a to i z hlediska masek. Takové by sci-fi kraťasy klidně mohly být častěji.

The Docks of New York (1928) - 60 %
Hezká romantika v podání dvou skvělých herců a jednoho výborného režiséra. Jsou zde skvělé záběry především z doků. Kamera skvěle zabírá místa a jejich atmosféru, ale celkově si nemůžu pomoct, snímek není až tak objevný z hlediska filmařského, spíše je solidně odvedenou prací, která se dá zhlédnout i po devadesáti letech.

A Man Who Delivers (2012) - 50 %
Zase jedno vítězství formy nad obsahem. Je to docela zajímavé v tom smyslu, že je zvolen text, zvuk a pak obrazy z pohledu kamery/očí osoby, ale celkově to nepřináší až tak silný zážitek. Forma skvělá, ale obsah už méně.

Obyčejný snímek, který se chce moc tvářit jako sci-fi, ale do skutečného sci-fi mu hodně chybí. Je to verneovské, ale jaksi verneovsky levné. Verne byl ve svých knihách celkem pompézní, velkorysý ale to zde nehrozí. Je to spíš konverzační, trochu to má něco z Bonda, ale velmi málo. Rozhodně to není něco, co vás k žánru přiváže. Naopak.

Útěk (La huída, 2011) - 75 %
Ta první část filmu je naprosto skvělá. Na první pohled vypravěč popisuje nesmyslné a zbytečné detaily, které pak ve druhé části vytvoří celek a najednou dají smysl. Tohle je krásná hra s akcí a reakcí. Je to jako sestavit komplikovaný přístroj, který má jen za úkol, aby jím projela kulička a na konci něco udělala. Je to vynalézavé a místy hodně vtipné, ač je to v konečném důsledku vlastně docela tragické.

Žádné komentáře:

Okomentovat