středa 11. června 2014

Seth No Path, V jako Vendeta, You There?, Persepolis, Twenty Eight Feet: Life on a Little Wooden Boat


Seth No Path (2013) - 50 %
Hezké, celkem to hraje na emoce, ale ne moc účinně, i když ani ne moc pateticky. Život se mění a tohle je film přesně o takové změně, s níž se ne všichni dokáží vyrovnat. Je část života, kdy se staré vazby prostě nič, aby mohly vzniknout nové. Člověk je ale tvor pohodlný a ne každý takové změny snese.

V jako Vendeta (V for Vendetta, 2005) - 90 %
Jeden z nejzásadnějších komiksů, které Alan Moore napsal a David Lloyd nakreslil, byl převeden do podoby, která rozhodně neurazí. Ty myšlenky, které zde Alan Moore měl, ač nikoli v plné šíři jsou zde zachyceny a film jasně podává poselství o tom, že vláda lidu může mít různé podoby. Politický film, který je akční a přesto zde zůstává důležitá myšlenka. Spojení sourozenců Wachowských (tehdy ještě bratrů) s Jamesem McTeiguem zafungovalo skvěle. Po "Watchmenech" druhá nejlepší adaptace Moorova díla.

You There? (2013) - 55 %
Ale jo, tohle je celkem sranda. Člověk takovým způsobem pozná, jaké má vlastně kamarády. A také to, že je vlastně hloupý a že lhát se pořád nevyplácí. Není to až tak vtipné, ale ta pointa je celkem dobrá, i když asi celkem očekávaná.

Persepolis (Persepolis, 2007) - 100 %
Film jsem viděl poprvé v roce jeho premiéry. Tohle je ale něco, co pořád stojí zato. Výborné, civilní vyprávění o tom, jaký je život svobodné ženy v Íránu, která ve své domovině nemůže najít pochopení, což ale bohužel neznamená, že štěstí najde za jejími hranicemi. Ale má aspoň tu svobodu, když nic jiného.

Zajímavý člověk. O takovém se ten dokument pak dělá celkem snadno. V dnešní době prostě není tak jednoduché vzdát se všeho a žít na staré lodi. David Welsford to dokázal a rozhodl se, že nám o tom něco řekne. A to je vlastně všechno.

Žádné komentáře:

Okomentovat