středa 12. března 2014

Michael Clayton, Já, padouch, Špion, který mě miloval, Mission: Impossible III, I Touch a Red Button


Michael Clayton (Michael Clayton, 2007) - 60 %
Výborné herecké výkony, a to vlastně na všech frontách, celkem silný příběh, ale stejně jsem se do toho nemohl dostat. Ty charaktery jsou dobře vystavěné, ale já jsem se prostě nemohl dostat do příběhu. Neohromil mě, nesžil jsem se s ním. Filmu nevezmete, že je řemeslně celkem zvládnutý, snad jen s trochu unylou hudební složkou, ale když vás neosloví, tak může být sebelepší a stejně ho jen protrpíte.

Já, padouch (Despicable Me, 2010) - 80 %
Animák, od kterého člověk moc nečeká, ale ukázalo se, že i nepříjemná postava může být hlavním "hrdinou". Jasně, že je to pro děti a nakonec se všechno v dobré obrátí, ale tenhle film má docela dobrou emocionální stavbu a ten vývoj je přece jen celkem logický a uvěřitelný. Mimoňové jsou pak jednoznačně silnou stránkou, což je ta příznačná špetka, která dělá film ještě o něco zajímavějším.

Špion, který mě miloval (The Spy Who Loved Me, 1977) - 70 %
To, že film s Rogerem Moorem hrají více na vtipnou notu, je celkem dobře známo. Ono mu to hláškování sedí. Jenže "Špion, který mě miloval" je už místy přece jen trochu hloupý a ten humor až moc podbízivý nebo spíše vlezlý. Vyvažováno je to zajímavými postavami a vychytávkami, kdy z postav vyniká hlavně Jaws, který se zařadil po bok takových záporáckých přisluhovačů, jako jsou Tee Hee, Nick Nack anebo Oddjob. Egyptské reálie hodně pomáhají exotičnosti. Jsou zde vskutku výborný vychytávky - ponorka je výborná - ale bohužel to neznamená, že by i celkový dojem byl až tak parádní. Dobré, cool, ale ne výborné. Na druhou stranu je tohle nenáročná podívaná se zajímavými prostředími, na kterou se v televizi celkem rádi podíváte.

Mission: Impossible III (Mission: Impossible III, 2006) - 75 %
Až když jsem se k tomuhle snímku dostal, vlastně jsem si uvědomil, že jsem ho ještě nikdy neviděl. Jedničku, dvojku, čtyřku ano, ale trojka se mi prostě nějak mistrně vyhnula. Docela jsem byl zvědavý, i když sledovat "M:I 3" v době, kdy si člověk pěkně chronologicky dává všechny bondovky, také není úplně nejlepší řešení. Ne, že by "M:I 3" nemělo co nabídnout, ale jeden má pocit, že to je trochu na jedno brdo. Je ale pravda, že J. J. Abrams dal téhle sérii zase šťávu a i ve srovnání s bondovkami to není zlé. Hlavně proto, že bondovky jsou mnohdy celkem vyčpělé. Abrams do filmu přidal emoce a ono to pořádně funguje. Philip Seymour Hoffman zase ukázal, jak se pro herectví narodil.

I Touch a Red Button (2011) - 45 %
Zajímavý experiment Davida Lynche, který má v podstatě strukturu hudebního klipu. Animace je lynchovská, tedy snad jen v tom, že on to kreslil. Ten snímek má strukturu, má gradaci a vlastně docela i nápad, ale nejedná se o nic, co vám změní život. Fakt si říkám, že je škoda, že pořád musí experimentovat. Kdyby u toho zase jednou něco natočil pro kina...

Žádné komentáře:

Okomentovat