úterý 11. března 2014

Mezi námi děvčaty, Králova řeč, Muž se zlatou zbraní, Město andělů, Eraserhead Stories


Mezi námi děvčaty (Freaky Friday, 2003) - 90 %
"Vypadám jako strážce hrobky." Tahle hláška mě dostala už při prvním sledování v televizi, dostala mě i po druhé, když jsem se k filmu znovu vrátil. No, vlastně mě dostal celý film. Ten závěr překvapivě není tak laciný, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale ono je to celé dobře vystavěno a postupně to k tomu vede. Ty postavy nejsou ploché a nudné. Navíc Jamie Lee Curtis a Lindsay Lohan si dokonale sedly. Výborný film, na který se rád podívám znovu. Navíc je to film vtipný.

Králova řeč (The King's Speech, 2010) - 100 %
Když se ten film shrne, tak je to vlastně o tom, jak se jeden člověk učí mluvit, tedy snaží se o to, aby nekoktal. Skoro se chce říct, že to je banální, ale když se to natočí dobře, když se vyberou ty správní herci, tak je to pak něco hodně unikátního. V tomhle případě se to podařilo a Colin Firth a Geoffrey Rush předvádějí neskutečné výkony. Já si myslím, že Geoffrey je vlastně hvězdou tohoto filmu, ale Akademie ho zase jednou neocenila. Nevadí, nic to nemění na tom, že film je skvělý.

Muž se zlatou zbraní (The Man with the Golden Gun, 1974) - 80 %
Roger Moore je prostě frajer a navíc tentokrát dostal skvělého záporáka s tváří Christophera Leeho. Scaramanga je jedním z nejikoničtějších Bondových protivníků a není to jen onou zlatou zbraní, kterou vlastní, ale i tím, jak byl zahrán. Místy je to možná až moc velká sranda, ale jsem rád, že těch vynálezů zde není tolik a nevyznívají tak rušivě. Pro mě rozhodně jedna z nejlepších bondovek, pokud pominu ty nejnovější. Film obsahuje skvělé nápady, hlavně pak s místností, kde se Scaramanga s Bondem utká.

Město andělů (City of Angels, 1998) - 70 %
Je to hezký příběh, o tom žádná, ale přece jen mě ten závěr tak nějak zklamal. Jako kdyby to už jinak nešlo a muselo to skončit zrovna takhle a na úplný závěr pak ještě metaforické finále. Není to špatné, ale možná by to chtělo nenutit diváka tolik do slz, případně do dalších emocí. Nicolase Cage však můžu a tahle role jeho mnohdy poměrně afektovanému herectví docela sedla. Meg Ryan mě nijak neoslnila, ale tehdy filmu dokonale sedla. Místy docela kalkul, ale myšlenka s anděly vůbec není špatná.

Eraserhead Stories (2001) - 60 %
David Lynch vypráví o tom, jak se natáčela "Mazací hlava". Kdybych velkou část informací, které jsou zde vyprávěny, neznal, asi by to mělo trochu větší efekt. Rozhodně ale zajímavé pojetí dokumentu, kdy jediný člověk, který zde je, je sám Lynch. Film je natočen černobíle, sem tam je přidána nějaká fotka. David vypráví, sem tam si potáhne s cigarety, sem tam se zakoktá... Docela by mě zajímalo, jak dlouho trvalo natáčení. Myslím, že to zvládnul rychle. Na výsledku je to docela vidět, je to takové neuhlazené, na druhou stranu to má pořád Lynchova ducha. Pokud máte "Mazací hlavu" a nic moc jste o Lynchovi nečetli, tohle je rozhodně něco, co by vás mohlo zajímat.

Žádné komentáře:

Okomentovat