úterý 31. prosince 2013

Mikulášovy patálie, Avatar, Tři oříšky pro Popelku, Pretty Woman, Gamer


Mikulášovy patálie (Le Petit Nicolas, 2009) - 85 %
Krásná ukázka toho, jak je možné i v současné době udělat komedii, která bude mít ducha možná i první poloviny minulého století, ale zároveň dokáže naprosto skvěle pobavit i současné publikum, a to v podstatě bez ohledu na to, jaký je věk diváka. "Mikulášovy patálie", které vycházejí z klasického díla francouzské moderní literatury, jsou komedií vhodnou v podstatě pro všechny generace, ale hlavně pro všechny, kdo se chtějí dobře pobavit.

Avatar (Avatar, 2009) - 60 %
Pro mě je "Avatar" snímek, kterému se zase o něco podařilo posunout vizuální možnosti toho, co je možné v kině prezentovat a co je možné ve filmu vidět. To, že Cameron nezvládl snímek scenáristicky a že herecky je to nevýrazné, to je prostě dáno tím, že se tvůrci soustředili na něco jiného. Jestli je to dobře, nebo špatně, to už je na vás, ale pro mě tenhle snímek nijak zásadně jako celek nevyniká. Ano, v kině to byla velká podívaná, ale druhý den už jsem z toho neměl nic.

I pro mě je tohle pohádka, na kterou se o vánocích vždycky rád podívám, ale je to i film, na který se rádi kouknete jindy. Je to krásně naivní, ale na rozdíl třeba od "Princezny se zlatou hvězdou" zde mají alespoň obě postavy čas se poznat a skutečně se do sebe zamilovat. Charaktery jsou dobře napsané a zahrané, to, že je zde nějaké předabovávání, to je holt dáno nejen tím, že část osazenstva tvoří němečtí herci, ale i tím, že někteří herci měli příliš výrazný přízvuk. Když se na tuhle pohádku díváte, můžete zase na chvilku uvěřit, že všechno je krásné.

Pretty Woman (Pretty Woman, 1990) - 90 %
"Pretty Woman" je pro mě vánoční pohádkou, na kterou se vždycky těším, protože je to stejně krásně naivní, jako klasické pohádky, které se na Vánoce pouští. Je to prostě příběh o tom, jak se Popelka dočká svého prince. Rozdíl je jen v tom, že se to děje v současné době. A to prostředí tomu sedí. Krásné scény, jednoduchý děj, ale dva herci, kteří si k sobě dokonale sedli a díky nim funguje film přesně tak, jak by fungovat měl. Romantika a nic jiného, krásná a naivní.

Gamer (Gamer, 2009) - 60 %
Mám rád Gerard Butlera, což je u mě automaticky faktor, který dává filmu něco navíc. Tohle je ale přece jen celkem zajímavé zamyšlení nad tím, kam až nás může přetechnizovanost zavést. Ano, ten konec je naprosto zprasený a jakékoli hlubší myšlenky popírá, ale stejně jsem si to celkem užil. V době, kdy jsem snímek viděl, jsem měl za sebou hned několik filmů s Butlerem, a tak jsem holt jel na té správné vlně.

Žádné komentáře:

Okomentovat