sobota 28. prosince 2013

Bambi, Úžasňákovi, Horem pádem, Paříži, miluji tě, Vzhůru do oblak


Bambi (Bambi, 1942) - 90 %
Možná jsem sentimentální, nebo co, ale tenhle film mě neskutečně dostal. Ne ani proto, že je dojímavý, ale proto, jak se podařilo krásně zachytit dospívání jednoho kolouška. Jsou zde city, jsou zde emoce silné, a to jak pozitivní, tak i negativní, je zde dobrá animace a hlavně krásná kresba. Ta pozadí jsou nádherná, stejně tak i hudba, které dokázal a dokáže Disney, respektive jeho studio s filmem nádherně propojovat. Místy hororová atmosféra, a to není až tak přehnané, je naprosto skvělá. Více jak 70 let starý kousek, ale naprosto zaslouženě zlatý fond animovaného filmu.

Úžasňákovi (The Incredibles, 2004) - 100 %
Pro mě jeden z nejlepších animáků všech dob, a to hlavně proto, že si dokáže dělat srandu ze superhrdinů, ale takovým způsobem, že je zároveň budete obdivovat. Nádech skvělých televizních seriálů 60. let na vás také dýchne tou správnou atmosférou, jako i výborné utilitky a vymoženosti, kterých je film plný. Tohle je ukázka toho, jak se nápady kupí na jednu hromadu, ale není z toho jen hloupá koláž, ale dokonale fungující soustrojí.

Horem pádem (2004) - 70 %
Hřebejk nedokáže úplně zklamat, ale v tomhle případě měl skvělé nápady, tedy on a Petr Jarchovský, ale nápady, které se nepodařilo dát do fungujícího celku. Ano, jednotlivé scény jsou výborné, ale jako celek nemá snímek moc velkou vypovídací hodnotu. Epizody vás budou bavit, stejně jako postavy. I z tohoto filmu některé hlášky zlidověli - že, Bejku? - což je pro tvůrce velké ocenění ale film samotný se asi nikdy nestane zlatým fondem, což potvrzuje i konečné nenasazení do oscarových nominací.

Paříži, miluji tě (Paris, je t'aime) - 80 %
První film, který se pustil do toho, že představí velkou světovou metropoli formou povídek. Některé se mi vybavují dodnes, jiné jsem úspěšně zapomněl. Přesto ale film zůstává nádhernou mozaikou toho, jak Paříž vypadá z pohledu mnoha filmařů. Měl bych se podívat ještě na další "Miluji tě" filmy, abych zjistil, jak jsou na tom kvalitativně. Nemůžete čekat, že každá povídka bude skvost, ale v tomhle případě rozhodně to kvalitní převažuje.

Vzhůru do oblak (Up, 2009) - 85 %
Pixar zase jednou silně překvapil nápaditostí a sentimentem, které dokáže propojit v tak neuvěřitelně výbušném koktejlu příběhu a humoru, že už se vám ani nebude chtít věřit, že je to možné dotáhnout ještě někam dál. Podařilo se však a "Vzhůru do oblak" je parádní ukázka toho, jak lze z jednoduchého nápadu vytvořit naprosto skvělý film. Není geniální, ale skvělý rozhodně ano.

Žádné komentáře:

Okomentovat