pátek 26. července 2013

Madlax (seriál, 2004) - 70 %

Madlax (2004)

Anime nemá smysl považovat za žánr animovaného filmu. Je to jednoduše animovaný film na japonský způsob, což s sebou nese i určitá specifika. Definovat žánry v rámci anime je celkem komplikované. Když se podíváte na "Madlax", je to dokonalý případ multižánrovosti japonské animované tvorby. I když má seriál pouze 26 dílů, podařilo se Japoncům rozehrát zajímavou šou, kde je tolik žánrů, které spolu normálně nesouvisejí, až vám budou oči přecházet. Přesto ta kombinace funguje naprosto skvěle. Režisérem je Kōichi Mashimo, který toho ve svých více jak šedesáti letech již dokázal celkem dost, a tak světu představil i zajímavý seriál, který má mnoho rozměrů.

Tak se na ty jednotlivé žánry pojďme podívat. Tak v první řadě je to válečné drama, protože polovina příběhu se odehrává v zemi nazvané Gazth-Sonika, kde v podstatě neustále zuří válka a vládne zde armáda. V téhle zemi žije Madlax, což je dívka s téměř nadpřirozenými schopnostmi. Dostáváme tedy v podstatě i superhrdinský prvek, rozhodně prvek akční až fantastický. Samozřejmě, že je "Madlax" také zaměřeno na bojová umění, ale to už je tak nějak normální. Tady však ještě nekončíme. "Madlax" není tak žánrově vyhrazené. Nesmíme zapomenout na druhou hlavní postavu, kterou je dívka Margaret. Ta žije mimo Gazth-Soniku, v Nafrece. Tady se odehrává téměř kostýmní drama. Je to úplně jiný svět, téměř šlechtický, který má trochu jiná pravidla. Oba světy jsou v kontrastu. Ani to ještě není všechno.

Margaret a Madlax jsou naprosto odlišné postavy, jejichž osudy nejsou z počátku vůbec propojené. To se samozřejmě postupně mění. Nepropojuje je dramatická zápletka, spojená například s válkou, aloe do děje se dostává nový prvek, kterým je mysticismus. "Madlax" je tak vlastně moderním pojetím bájí, tedy v takovém stylu, v jakém by dnes mohly vznikat. Je to originální, je to nové, je to propojení závažných společenských témat s méně závažnými, fantaskními prvky. Japonci ale mají jednoduše obrovský dar. Oni si mohou dovolit kombinovat žánry takovým způsobem, jak si to například Američané dovolit nemohou. A pokud, tak z toho vyjde zběsilost jako "Kovbojové a vetřelci".

"Madlax" je zvláštním seriálem, který si najde své diváky, ale stejně tak zde budou tací, jež budou odrazeni. Seriál bezpochyby své kvality má, přesto se vám může stát, že vám prostě nesedne. Poměrně dlouho se čeká na to, než se dvě hlavní linie propojí, místy je seriál celkem statický, stejně má však co nabídnout. Zejména pak vizuálně, kdy každé prostředí je specifické a vytvořeno velmi dobře, velmi uvěřitelně. Co do brutality, tak rozhodně to není "Elfen Lied", ale zároveň je to více akční a tajemnější. A co Japonci také umí, to jsou soundtracky k jejich seriálům.

Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete seriál, kde budete v napětí od začátku a dokonce, navíc v podobě anime.
Hodnocení: 70 % za to, že se mi to líbilo, ale vlastně nevím proč


Žádné komentáře:

Okomentovat