čtvrtek 18. července 2013

Podfukáři (2013) - 55 %

File:Now You See Me Poster.jpg
Podfukáři (Now You See Me, 2013)

Když jsem viděl upoutávku na snímek "Podfukáři", hned jsem si říkal, že tohle je snímek, který chci za každou cenu vidět. Mám rád chytré filmy a tenhle se rozhodně jako chytrý film tvářil. Navíc mám také mimo jiné rád kouzelníky. Ty opravdu skutečně dobré. Snad je to z doby, kdy jsem doslova hltal Davida Copperfielda, což už je také pár let zpátky. Ze snímku "Dokonalý trik" jsem věděl, že kouzelnické filmy mohou být neskutečně chytrá podívaná, ale to je naprosto jiná liga. "Podfukáři" "Dokonalému triku" nesahají ani po kotníky.

Proč? Kde se stala chyba? Tak není to příliš náročné odhalit. Chyba se samozřejmě stala ve scénáři, který prostě nedovedl dotáhnout skvěle rozjetou látku do konce. Začněme tedy příběhem. Na začátku se postupně seznamujeme se čtyřmi různými kouzelníky, každý dělá za sebe, každý trochu jinak. Jeden je šouman, chce být ve středu pozornosti, jeho bývalá partnerka se mu chce vyrovnat, ale on jí nedá možnost, je zde chlapík, co to umí s lidskou myslí a nakonec nechybí ani mladík, co používá kouzla, aby si trochu nakradl. Tahle nesourodá partička je svolána tajemným na jedno místo, kde se něco stane. A my se posouváme o rok dál a zjišťujeme, že čtveřice vystupuje spolu, říká si "Four Horsemen", tedy "Čtyři jezdci" a předvádí světu šou, kterou ještě nikdo nikdy neviděl. A lidé jsou nadšení. Ne však všichni, protože během kouzla dojde ke krádeži poměrně velkého balíku peněz.

Na čtveřici je nasazena skupina vyšetřovatelů v čele s Markem Ruffalem a Mélanií Laurent. Ti mají zjistit, co mají kouzelníci za lubem a jak své triky dělají. Kromě nich je jim v patách také Morgan Freeman v roli toho, kdo dokáže odhalit triky kouzelníků. Sám bývalý kouzelník, který zjistil, že na pořadu s odhalování kouzel vydělá přece jenom víc. Když už jsme u toho obsazení, tak to je naprosto unikátní. Mladé hvězdy vedle střední generace a nakonec i seniorské nejvyšší ligy.

Kromě Morgana Freenmana je to Michael Caine - spolu se tihle dva sešli už v Nolanových Batmanech. Tu mladou generaci zastupují Jesse Eisenberg, Isla Fisher a Dave Franco, který by mohl jít ve šlépějích bratra a stát se také vyhledávaným hercem. Uvidíme. Samozřejmě nesmím zapomenout na Woodyho Harrelsona, který poslední roky hraje neskutečně. Je jen málo herců, na které by se dobře dívalo v jakékoli roli. Ne proto, jak vypadají, ale proto, jak hrají.

"Podfukáři" měli předpoklad k tomu, aby se z nich stal naprosto skvělý film. Když došlo na samotná kouzla, bylo to něco, co chci od kouzelníků vidět a samozřejmě ještě něco navíc. Jenže čím víc se blížil závěr a začínalo vysvětlování, tím začínal mít divák pocit, že pod povrchem něco hnije. Se závěrem to vyplave na povrch jako leklá ryba. Ten film, co se celou dobu tvářil jako chytrý snímek o kouzelnících, se nakonec mění v naprosto barbarsky ubitou hříčku s koncem, který prostě musí zklamat. Není na něm nic chytrém najednou je to všechno strašně levné a jednoduché. Je to škoda, strašná škoda, protože ta cesta k tomu byla dobrá. Jen někdy cesta nestačí, někdy je ten cíl skutečně zásadní. Tady byl.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete dostat chytrý film a dostanete vizuálně zajímavý film s naprosto zprasenou pointou.
Hodnocení: 55 % za ten děsivě špatný konec


Žádné komentáře:

Okomentovat