neděle 14. července 2013

Jack Reacher: Poslední výstřel (2012) - 65 %


Jack Reacher: Poslední výstřel (Jack Reacher, 2012)

I když název připomíná starší film "Vinnetou - Poslední výstřel", rozhodně nečekejte takový doják, jako u této klasiky podle Karla Maye. Jak už jsme si jednou řekli, Tom Cruise většinou přežije konec filmu. Tohle je prostě pravidlo, které se neporušuje. Takový hollywoodský zákon. Když už se Cruise upíše filmu, počítá s tím, že v závěru bude živý, ať už tedy bude v poslední scéně, či nikoli. Ve filmu "Nevědomí" se mu to podařilo originálním způsobem, ale v případě snímku "Jack Reacher: Poslední výstřel" zase tak moc mít obavy nebudeme. To je jako kdyby měl zemřít Jason Bourne. Všichni dobře víme, že tohle jsou agenti, kteří prostě neumírají.

Ano, Jack Reacher je také agent, a to špičkový. Koneckonců, on toho má s Jasonem Bournem společného celkem dost. Vychází s literární předlohy. Tu napsal britský autor Lee Child, který má o Jacku Reacherovi již 17 knih a ta osmnáctá je na cestě  právě letos. Jedná se tak o celkem plodného autora, jehož knihy jsou uznávané a on se věnuje v podstatě pouze Reacherovi a jeho osudům. Druhá skutečnost, která Bourna přibližuje Reacherovi je fakt, že se jedná o velmi schopného člověka, který dokáže vyřešit problémy, nad nimiž by ostatní ztroskotali. Hlavně pokud se týká záchrany vlastního života.

Jack Reacher však není specifický tím, že nezná svou minulost, tu zná poměrně dobře a pátrat po ní nemusí, ale je pověstný tím, že je vlastně duchem. Neví se, kde se nachází, když nechce, nikdo ho nenajde. Za to, když už se ukáže, vždycky to znamená, že došlo k problémům, u nichž je ho třeba, protože nikdo jiný by je nedokázal vyřešit. Jsou to problémy, které většinou vycházejí z toho, že ta naše spravedlnost zlatá, je pořádně slepá. A nejinak je to ani ve snímku s Tomem Cruisem.

Dojde k zabití několika obětí. Není na to pěkný pohled a jedná se o jednu z nejlepších scén filmu. Především pak díky intenzívnímu dopadu na citlivého diváka. Ale tohle zamává s každým. Sledujeme lidi dalekohledem odstřelovače, a tak přesně víme, jakou oběť má na mušce. Nevinnou ženu, naprosto náhodné kolemjdoucí anebo... opravdu! On chce zabít dítě?! Šmejdi nehledí na to, kdo umírá a podle toho by se s nimi mělo zacházet. Odstřelovač je celkem rychle dopadne, ale jak to tak vypadá, sám sebe považuje za nevinného. Je na čase, aby se případu chopil Jack Reacher a zjistil, o co tady vlastně jde. Případ rozhodně není tak jasný, jak se na první pohled zdá.

Tom Cruise je dobrý akční herec, s tím se prostě nedá nic dělat. Dokazuje to každým dalším filmem a nedělá si moc vrásky z toho, že stárne. A je to dobře. Jeho akční scény jsou prostě výborné. Pravda, tohle není "Mission: Impossible", ale přesto tu najdete sekvence, které vás dostanou. Ostatní herci mu skvěle sekundují. Rosamund Pike je krásná žena a pokaždé, když hraje, mám z ní pocity velmi příjemné. Richard Jenkins pak pokračuje ve svých vedlejších rolích,v nichž je však vidět. Příjemným překvapením je pak přítomnost Wernera Herzoga, který by s tím svým obličejem měl hrát častěji. Jeho režisérská kariéra však také zaujme (např. "Upír Nosferatu").

Co mi přijde trochu slabší, to je samotný scénář. Vychází se z knihy "One Shot", která v češtině vyšla jako "Výstřel". Základ je dobrý, ale finální vyústění mi přišlo trochu jako zklamání. Pravda, podobné politické thrillery úplně nemusím, ale rozhodně nechci tvrdit, že bych byl naprosto zklamaný, jen si myslím, že snímek není až tak kvalitní, jak jsem si myslel, že bude. Režie je však poměrně jistá a dobrá, scéna s únikem v davu je naprosto famózní, bohužel ji tvůrci prodali celkem lacino už v traileru. Tom Cruise ale opět nezklamal, pochybuji však, že se s Jackem v budoucnu znovu setkáme. Spíš se budu těšit na Ethana Hunta.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že Cruise dělá všechno proto, aby fanoušci zapomněli na nějakou tu kontroverzi.
Hodnocení: 65 % za to, že se Cruise snaží a vychází mu to, ale příběh zase tolik neoslňuje, i když závěr je fajn


Žádné komentáře:

Okomentovat