čtvrtek 18. července 2013

Univerzita pro příšerky (2013) - 75 %

Univerzita pro příšerky (Monsters University, 2013)

I když jsem si nedávno celkem stýskal nad tím, jak je Pixar málo inovativní musí se mu nechat, že je pořád tím, kdo udává trendy. Myslím, že to bylo právě před filmem "Univerzita pro příšerky", kde jsem zhlédl asi tři trailery na nové animáky, které se k nám mají dostat v budoucnu. Prvním z nich byl trailer na snímek "Justin and the Knights of Valour" (nebo chcete-li španělský název tak "Justin y la espada del valor"). Tohle je variace na "Rebelku", navíc ten kluk musí být taky zrzavý. Tohle je mi na první pohled protivné. Pak následoval trailer na snímek "Turbo", což je variace na "Život brouka" a "Auta", a když už jsme u toho, tak rychlošnek rozhodně není novinky - viz "Nekonečný příběh". A třetí trailer byl na snímek "Letadla", což je Disneyho vykrádačka "Aut". Ale proč ne, oni mají pod palcem práva. Tady nehodnotím filmy, které ještě nejsou v kinech, ale pouze můj první dojem z upoutávek. Pixar prostě udává směr v tom, o čem animáky budou. Sám si pak dovolí vrátit se k vlastním úspěšným filmům.

Dlouhou dobu byl "Příběh hraček" jediným snímkem, který měl pokračování, ale pak přišla "Auta 2" a nyní "Univerzita pro příšerky". Přiznám se, jsem z toho malinko rozpačitý. Líbilo se mi sledovat nové filmy, které Pixar přináší, jak dokáže bát nový. Na druhou stranu si říkám, že vrátit se k některým oblíbeným postavám stojí za to. Dobře, nechápu úplně, proč vznikla "Auta 2", snad jen proto, že děti mají auta obecně ráda, ale už nemám moc otazníků nad tím, proč vznikly druhé "Příšerky". Samozřejmě, že je za tím komerce, protože "Příšerky s.r.o." jsou prostě oblíbená značka, ale na druhou stranu James P. Sullivan a Mike Wazowski jsou natolik skvělými postavami, že se k nim i dospělí mohou vrátit rádi a s očekáváním.

"Univerzita pro příšerky" není klasickým pokračováním, ale je prequelem a ukazuje nám příběh toho, jak se Mike a Sully vlastně potkali a jak mezi nimi vzniklo přátelství. Nutno říct, že z počátku to na nějaké velké kamarádění moc nevypadalo, protože Mike byl prostě šprt a Sully zase borec, co sází na jméno svého otce. Dva studenti, kteří k sobě nemají moc blízko, ale osud tomu chce, aby se poznali a aby spolu trpěli. Když už se totiž dostanou na Univerzitu pro příšerky, netrvá jim moc dlouho, aby byli oba vyhozeni. To vede k tomu, že se musí přihlásit na jiný obor než je strašení. Budou v budoucnu vyrábět lapače křiku. Velmi záslužná práce. Ale ani jeden tohle nechce dělat. Oba chtějí strašit, oba chtějí být hrdiny a dětmi obdivovanými legendami. I když je děkanka Kudlanková neoblomná, dá jim možnost, jak se vrátit na zamilovaný obor. Potřebují vyhrát soutěž ve strašení. Jenže k tomu potřebují tým. Dostanou tým strašidel, která zrovna moc děsivá nejsou, navíc jsou spíš pro smích.

Příběh, překvapivě, není vůbec špatný. I když by se mohlo zdát, že budou "Příšerky" vykrádat samy sebe, jsou přece jen inovativní a dívají se na vytvořený svět trochu jinak. Stejně vás ale asi přepadne pocit, že to není až taková sranda, že to není až tak originální. Přesto si myslím, že závěr přece jen trochu překvapí, není to klasický tupý happy end, ale zase u něj někdo přemýšlel. To je dobře. Hlavní devizou filmu jsou skopičiny a interakce mezi jednotlivými příšerkami. Humor zde rozhodně nechybí, ale dostaví se i další emoce. Vztek na ty zlé, pocit vítězství, pocit prohry, soudržnost, smutek z rozpadu, radost. Je toho moc a takový by animovaný film měl být. Bavit po celou dobu. Myslím, že každý si setkání s oblíbenými příšerkami rád zopakuje a nebude podcházet příliš zklamán. Klidně bych i myslel, že zde budou hlasy, co budou chtít trojku, ať už bude prequelem nebo sequelem. Uvidíme, zatím se od Pixaru můžeme těšit na "The Good Dinosaur", který by nás měl navštívit za rok, na rok 2015 jsou zatím zmiňovány filmy "Inside Out" a samozřejmě "Finding Dory". Ano, čtvrtý film od Pixaru se dočká celovečerního pokračování.

Před filmem "Univerzita pro příšerky", jak už to tak u Pixaru bývá zvykem, běžel krátký film, který nesl název "The Blue Umbrella", tedy "Modrý deštník"). Snímek je inovativní především v tom, kdo jsou hlavní postavy. Z názvu je to asi celkem patrné. Díky zajímavě zvolenému tempu, které je celkem dynamické, je tahle krátkometrážní romance překvapením, na druhou stranu mnozí v něm mohou vidět jenom onu romanci. Snímeček mě ale celkem nabudil na to, čím nás chtějí tvůrci překvapit. Pokud se navíc týká animace, měl jsem chvílemi pocit, že prostě není možné, aby byl filmeček "The Blue Umbrella" celý animovaný, něco musely být skutečné reálie. Ne, Pixaři nám jen ukázali, jak daleko už je možné zajít a co ještě můžeme čekat. Určitě nevystřílely všechny ostré náboje.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak to vypadá na univerzitě se Sullym a Mikem.
Hodnocení: 75 % za to, že je to více než dobré, roztomilé, ale tak nějak jsem ani nic míň nečekal


Žádné komentáře:

Okomentovat