neděle 14. července 2013

Poslední valčík (1978) - 80 %


Poslední valčík (The Last Waltz, 1978)

Martin Scorsese není jen skvělý režisér, ale on je i skvělý dokumentarista a filmový teoretik. No, a v hudbě se podle všeho také celkem vyzná. Za svůj život natočil hned několik hudebních dokumentů a první, jemuž se chci věnovat, je o skupině The Band. Slyšeli jste o ní někdy? Já si o sobě myslím, že nejsem úplně hudební analfabet, ale přesto jsem o skupině The Band slyšel až ve chvíli, kdy jsem si pustil Scorseseho dokument/záznam koncertu s názvem "Poslední valčík". Tak něco málo k historii, ať víme všichni, o kom je vlastně řeč.

The Band je skupina, která vznikla v roce 1964 a od té doby koncertovala, vydávala alba, byla na cestách. Zformovali se v Torontu a úspěch se dostavil hlavně díky tomu, že koncertovali společně s Bobem Dylanem. Nejednalo se však o skupinu, která by byla známá jen díky tomuhle. V roce 1989 se stala součástí kanadské hudební síně slávy, o pět let později je přivítala i Síň slávy rokenrolová. Tohle není místo pro někoho, kdo by nic nedokázal. Jejich hudba spojovala country motivy, rokenrol a také rytmické prvky, ale v jejich hudbě by se našlo více vzorů. Životnost kapely však nebyla příliš dlouhá. to se s velikány však stává. Vzpomeňme na má nejmilovanější, na Beatles.

The Band se na svět podíval ve dvou obdobích. Nejprve v letech 1964 až 1977 a pak v letech 1983 až 1999. V období nejslavnějším, tedy v období prvním, byla skupina složena z následujících členů:
  • Rick Danko (baskytara, zpěv, kontrabas, housle, pozoun, kytara)
  • Levon Helm (bicí, zpěv, mandolína, kytara, baskytara, kontrabas)
  • Garth Hudson (klávesy, saxofon, akordeon, dechové nástroje)
  • Richard Manuel (piano, zpěv, bicí, varhany, marimba, lap slide kytara)
  • Robbie Robertson (kytara, zpěv, harfa, melodica)
Rozpětí co do počtu nástrojů je vskutku fascinující a ti lidé byli multinstrumentalisté. Obdivuhodné. Pro druhé období existence The Band se vrátili téměř všichni, kromě Robbieho Robertsona. Bohužel záhy po znovu obnovení kapely umírá Richard Manuel a z původního složení tak zbývají tři členové, kteří to válí s dalšími hudebníky až do konce, tedy do roku 1999, kdy umírá Rick Danko. V současné době je po smrti i Levon Helm a je v podstatě jasné, že už se kapela znovu neobnoví.

Tolik historie povšechně, nyní k tomu, proč vlastně došlo k několikaletému období pauzování, kdy spolu členové nehráli. Uvědomili si, že na to vlastně nemají. Tedy hudebně ano, ale pod sebe navzájem potřebovaly odstup, už spolu prostě nemohli hrát. Byli unavení, byli zpruzení a na sebe místy dost nasraní. A tak to prostě na nějakou dobu zabalili. Krize přijde. Lucie nebo System of a Down by o tom mohli vyprávět.

Kapela si však uvědomovala, že by si fanoušci zasloužili rozloučení, které bude skutečně stát za to. A tak vznikl projekt "The Last Waltz". Největší koncert kapely, kde se k nim připojí i skvělí hosté. Tam se k nim přidal i Scorsese, který chtěl koncert zaznamenat a zároveň zaznamenal i důvody toho proč vlastně ke koncertu a k "odpočinku" došlo. Jednalo se o velkou událost, a to především koncentrací hvězd. No jen považte: Bob Dylan, Muddy Waters, Paul Butterfield, Neil Young, Joni Mitchell, Van Morrison, Dr. John, Neil Diamond, Eric Clapton a přidal se i Ringo Starr. Tohle byla pořádná akce. A i když ty písně neznám, i když jsem o The Band slyšel poprvé, z dokumentu/záznamu koncertu se na diváka alespoň částečně přenese ta skvělá atmosféra, stejně jako se na něj přenáší atmosféra kapely v době ukončení spolupráce. Z hlediska souvislostí se divák dozví dost na to, aby pochopil význam kapely, stejně jako i nutnost rozpadu. Martin Scorsese tak ukázal, jak skvělým je pozorovatelem a jakou má schopnost zachytit významné okamžiky, a to jak rozmáchle, tak i vnitřně.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak vypadá natáčení koncertu od profesionála.
Hodnocení: 80 % za skvělý koncert


Žádné komentáře:

Okomentovat