pátek 26. července 2013

3 Geezers! (2013) - 10 %

3 Geezers! (2013)

Komedie jsou vždy oblíbeným žánrem, ale většinou je zaměřeno na mladé lidi. Tvůrci snímku "3 Geezers!" se rozhodli, že půjdou jinou cestou a ukážou nám, jaká je to sranda být starý. Sami ale asi nepochopili, co to přesně znamená vytvořit komedii se seniory. Protože to co z nich udělali, to je skutečně pitomá karikatura. Místo toho, aby využili stáří pro vtipné situace a případně i dramatický příběh, jako se to povedlo se snímkem "Báječný hotel Marigold", radši se rozhodli, že vtipní budou tak, že ze starých zkusí udělat mladé. Babičky se budou pohybovat jako sexy tanečnice, budou nosit bikiny a bude to strašná sranda. A stejně tak i pánové. Ti zase budou patnáctiletými nadrženci, co se nejradši baví o sexu a stejně ho nemají. Že bychom se ve stáří skutečně stávali znovu mladými?

Každý film by měl mít příběh, alespoň pokud to není snímek artový, který záměrně příběh opomíjí. "3 Geezers!" rozhodně není artový snímek, a tak by nějaký ten příběh měl mít. Takže, o co vlastně jde. J Kimball je herec (ztvárnil ho J. K. Simmons), který se připravuje na novou roli. Má hrát starého muže (mimochodem odsud i název, geezer se dá přeložit jako "páprda", nebo krásné české "starý paprika"), a tak se, jako herec, který se chce co nejvíce přiblížit realitě, stává jedním ze seniorů, kteří žijí v domově důchodců, nebo podobném ústavu. Kimball zjišťuje, že měl trochu jinou představu o tom, co to vlastně stáří je.

Kimball je terčem vtípků, ale postupně zjišťuje, že to vlastně není tak strašné být starý. Divák zjišťuje, že staré dámy rády poznávají nové věci, především v sexuální oblasti. Chtějí si na stará kolena vyzkoušet všechno možné. No, podle toho, co chtějí zkoušet, tak ta kolena zas tak stará nejsou. Kdyby se snímek vydal cestou nějakého normálního a ne stupidního humoru, snímek by i mohl být zajímavou sondou, ale takhle je to jen přiblbá komedie, která chce ukázat, že i staříci mohou být pořádně ujetí. Myslím, že herci si to docela užívali a je hezké seniory vidět tak uvolněné, kdy si ze sebe dělají srandu, ale na druhou stranu to pro diváka není až taková sranda. Scéna na modelářském kroužku je třeba vtipná, ale takových je ve filmu málo.

To, že se podařilo přemluvit několik známých herců, aby se ve filmu objevily, mezi nimi zmiňovaný Simmons, ale také Tim Allen, Scott Caan nebo Randy Couture, to svědčí spíše o tom, že získat zajímavého herce je o penězích a o vyjednávání, nikoli o skutečných kvalitách filmu.  Film obsahuje všechny typy stupidního humoru, včetně prdění a zvracení. Fekální humor už je prostě přes čáru. Jak říkám, pro staříky je to cesta, jak si trochu povyrazit, myslím pro ty, co ve snímku hráli, ale tohle by si měli pouštět na srazech, protože to je hlavně pro ně a ne pro jiné lidi, Není to zábava a tvůrci nemají moc soudnost ani smysl pro humor. Nebo aspoň smysl pro dobrý humor. Nepomáhá ani ruční kamera, která chce naznačit, že to je moderní kousek. Ano, měl by se asi šířit volně na YouTube. Špatný film, který se snaží o nesmyslné poselství. K pláči.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak může vypadat váš důchod.
Hodnocení: 10 % za odvahu staříků


Žádné komentáře:

Okomentovat