sobota 23. února 2013

Modrý tygr (2012) - 30 %


Modrý tygr (2012)
Český film, který měl asi docela velké ambice. Není se čemu divit, spojení hraného filmu s animovaným je zajímavým kouskem a myslím, že v tomhle případě je to to jediné, co se doopravdy povedlo. Je neskutečné, kam se za posledních dvacet let dostaly české pohádkové, nebo rodinné filmy. To, co je chloubou české kinematografie v současné době představuje spíše opak. Nejhorší na tom je, že ani klasikové žánru už nic nezmohou, jak nám dokázal film "Saxána a lexikon kouzel". Z českých pohádek se vytrácí lehkost, krása a jsou spíše filmy, které jsou poplatné době, což zní hrozně, ale také konzumu. Musíme točit pohádky, které by mohly zaujmout i za hranicemi, kde podle všeho mají hodně špatný vkus. Chceme se přiblížit americké produkci, ale neuvědomujeme si, že americká produkce má skvělou tradici pohádek pouze v těch animovaných.
Jak jsem řekl, "Modrý tygr" je částečně animovaný film, a právě animované prvky jsou těmi, které vás okouzlí. A to je všechno. Problém je v tom, že vás může okouzlit i knížečka "Modrý tygr - flipbook", která před vámi také rozeběhne animaci. Je to spíše jen taková hračička, ale ukazuje, že animované sekvence jako z filmu "Pí a jeho život" jsou skutečně tím, co by mohlo filmu pomoct, jenže tentokrát naprosto selhává hraná linie, která je opravdu děsivá, a to jak hereckými výkony, tak i příběhem, do kterého jsou postavy našroubované.
Jsme v nejmenovaném městě, kde má starosta skvělý plán - chce vytvořit čisté město budoucnosti. Jenže ouha, znamená to, že bude muset zbourat starou zástavbu, v které je mimochodem i botanická zahrada, která by potřebovala víc než jen trochu péče. Rostou zde krásné rostliny, ale nic zas tak světoborného. Jenže děti, které jsou hlavními postavami filmu, když se o plánu pana starosty doví, se rozhodnou, že musí zbourání jejich lásky zabránit. Nejsou na to ale sami, protože ve městě se objevuje modrý tygr, který jim se záchranou hodlá pomoct. Ano, film je ekologický, až vás z toho vaše zelená duše zabolí. Doslova na vás křičí, že máte být k přírodě hodní, že jí nemáte ubližovat a že květiny máte nechat žít ve skleníku, který má už roky po stavu, který by se dal nazvat funkčním. Proč musí být ekologické filmy tak přímočaré? Tak jednoduché, tak uřvané?
Herecké výkony jsou strašné. Bára Hrzánová asi může vadit už sama od sebe, ale ta mi rozhodně nevadila tolik jako představitel pana starosty, kterého si zahrál Němec Daniel Drewes, který přehrává tak neskutečným způsobem, až máte pocit, že se na jeho hraní zalknete. Opravdu nic, co by stálo za pozornost. Film by mohl být hezkou pohádkou, modrý tygr sám o sobě je zajímavou postavou, ale  film nemá žádnou lehkost. Strašně se zde tlačí na pilu a všechny postavy jsou karikatury, navíc nikterak pěkné na pohled. Smutné, kam se český pohádkový film dostal. Tohle totiž není umění pro děti, to je kýč.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět moderní českou pohádku s animovanými sekvencemi.
Hodnocení: 30% za to, že se z českých pohádek vytratila hravost a tradice


Žádné komentáře:

Okomentovat