středa 27. února 2013

Chinese Zodiac (2012) - 60 %


Chinese Zodiac (2012)
Tohle je film, pro který Jackie Chan odmítl roli v "Expendables 2". Nabízí se otázka, jestli mu to skutečně stálo za to. Pravda, pozornost je zaměřena především na něj a může si tu dělat vlastně, co chce, když už si střihl i režii a participoval i na scénáři, ale mám prostě pocit, že jeho vysněný projekt je jen dalším z mnoha a ničím zásadně speciálním. Trochu toho lituji, že Jackie Chan dal přednost tomuhle projektu, na druhou stranu, jeho fanoušci asi stejně budou spokojeni. No, já doufám, že na něj Sly nezanevřel a že se Jackie objeví v "Expendables 3".
Jackie Chan je umělec a je to hlavně artista. Myslím, že právě kvůli tomuto je tak oblíbený. Když bojuje, je to tanec. Není to přímo wu-šu ve stylu "Tygr a drak" a jiných podobných filmů, ale nemá to k tomu zase místy daleko. Sem tam prostě cítíte přítomnost neviditelných nitek, které drží tohohle bojového génia ve vzduchu. Nic to nemění na tom, že i ve svém věku, příští rok mu bude 60 let, stále dokáže předvádět kousky, které nezvládnou mladší. Díky spojení bojových umění, rychlosti a kaskadérských kousků, je každé jeho vystoupení, každý jeho film, v něčem jedinečný. Vytvořil si vlastní styl, ke kterému se rád vrací a ke kterému se rádi vrací diváci.
"Chinese Zodiac" v tomhle směru nezklame a Jackie opět předvádí své umění, a to jak na malém prostoru, tak i při větších bitkách. Včera jsem tu měl recenzi na snímek "Malí kovbojové". V tomhle westernu bylo Johnu Waynovi už 64 let a sakra že na to vypadal. Jackie ale vypadá pořád tak maximálně na čtyřicet a na jeho pohybech nepoznáte, že za pár let bude mít nárok na starobní důchod. Bohužel problém není v něm, ale ve scénáři. Do něj tedy také přispíval, ale je to kolektivní vina. Jedná se o klasický dobrodružný scénář, který se snaží prezentovat různá prostředí, aby bylo možné ukázat různé způsoby boje, aby to bylo zajímavé, exotické, jímavé.
Čínský zvěrokruh, stejně jako ten, který používáme u nás, tvoří dvanáct znamení, dvanáct zvířat, ať už skutečných nebo bájných. Podle nich bylo vytvořeno dvanáct bronzových hlav, na jejichž lov se Jackie Chan a jeho skupina vydávají. Proti nim stojí nějací ti zlouni, nějaké ty lži a nějaké ty legendy. Zápletka je prostě moc jednoduchá, a tak musí vše zahraňovat hlavně Jackie a jeho kousky. Hned úvod nás navnadí. V něm Jackie sjíždí ve speciálním kolečkovém obleku kopec, když se snaží uniknout z vojensky hlídané základny. Tím se stanovuje vlastně všechno, čím film je. Zábavnou jednohubkou, která má trochu delší stopáž (2 hodiny), ale snaží se nás nadchnout. Kaskadérské scény jsou skvěle zrežírovány, souboj na pohovce je prostě dokonalý. Jenže jako celek je to prostě jen další hongkongská bojová sranda. Za Jackieho ale dávám trochu víc bodů, než je možná zdrávo. Pořád lepší než "Cesta kolem světa za 80 dní".
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete zase jednu hongkongskou oddychovku.
Hodnocení: 60% za to, že Jackie je pořád ve formě, ale nějak tomu chybí něco navíc


Žádné komentáře:

Okomentovat