úterý 26. února 2013

Malí kovbojové (1972) - 70 %


Malí kovbojové (The Cowboys, 1972)
John Wayne je legenda, která natočila více jak 170 filmů, ale jak to tak pokaždé bývá, každá legenda se musí nějak rozloučit. Myslím si, že snímek "Malí kovbojové" by byl dokonalým zakončením jeho kariéry, ale přece jen natočil ještě dalších šest filmů, mimo jiné se vrátil i k postavě Roostera Cogburna, kterou poprvé ztvárnil ve snímku "Maršál". "Malí kovbojové" jsou však dokonalou ukázkou toho, jak by mohl vypadat odchod člověka, který pro western, alespoň ten americký, znamenal vlastně všechno. Bez něj by tu nebyl prototyp čestného muže, bez něj by tu nebyl člověk, ke kterému mohou vzhlížet generace. Jenže každý stárne.
John Wayne a jeho postava Wil Andersen už jsou na pokraji života. Johnovi bylo v době natáčení snímku "Malí kovbojové" pětašedesát let, což už je věk, kdy i většina skutečných kovbojů pomalu vyměňuje koně za houpací křeslo. Duke se však nenechal zlákat a hrál kovboje i nadále. V některých scénách je jasně patrné, že ho zastupoval dublér, stejně tak je vidět, že legenda je už trochu pomalá, ale tak sakra aby nebyla. Šedesát pět je šedesát pět. Film ale není o něm, je především o chlapcích, které trénuje.
Wil má poměrně velké stádo, ale jeho honáci se na něj vykašlali kvůli zlaté horečce. Musí si najít nové chlapi a jeho volba nakonec padne na chlapy trochu menší. Rozhodne se, že zaučí skupinu kluků, kteří nejsou starší jak patnáct let a s nimi vyjede do nekonečných dálav, aby dobytek přepravil. Zápletka není právě originální, ale právě dětský prvek je tím, co ho posiluje. Navíc je zde onen dokonalý kontrast. Na jedné straně muž, který má za sebou skutečně velké věci, zkušeností má na rozdávání, a na druhé straně jsou pacholci, co se z nich legendy teprve mohou stát. Bude to tak? Jak nakonec tohle dopadne. Copak se kluci mohou postavit zkušeným honákům, kteří se vrátili a chtějí si svého bývalého zaměstnavatele podat?
Nevím, zda John Wayne skutečně přemýšlel o filmu stejně, jako o něm přemýšlím já, ale jednoduše jsem měl pocit, že sleduji jeho vlastní tribut. Loučení se se žánrem, který pro něj znamenal všechno a pro který on znamenal mnohé. rozloučil se se svými diváky ve velkém a v podstatě nám řekl, že on tady byl, zanechal tu nepřeberné dědictví a je jen na těch mladých, jak ho využijí. Ve filmu ho využily dobře, ale je pravdou, že snímek rozhodně dokonalý není. Část hodnocení vyplývá ze sentimentu, který ve mně vyvolal. Bohužel je trochu jednoduchý ve své zápletce a klišovitý, Na Johnovi je opravdu vidět, že zestárnul, ale pořád to stojí za to. I když jeho hlas už nemá takovou sílu, chvílemi pořád vidíme a slyšíme, že to v něm je. Ti, kdo western moc nemusí, tenhle film asi tolik neřekne, ale těm, kdo Johna Wayna obdivují, se musí tenhle snímek zamlouvat, i když už zde není jako ten nepřekonatelný
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak jedna generace nahrazuje druhou.
Hodnocení: 70% za western, který mě dokázal velmi mile překvapit


Žádné komentáře:

Okomentovat