středa 11. února 2015

Silver Lode, Železná srdce, Zmizelá, Equalizer, Valmont


Silver Lode (1954) - 95 %
Výborný western, který krásně ukazuje, jak je možné skutečnou politiku (mccarthyovský strach z komunistů) přenést do westernu, a to tak, aby film fungoval jako kritika společnosti, ale zároveň samostatně, bez potřebných znalostí. Rozhodně jeden z málo doceněných westernů, které vyprávějí skvělý příběh, navíc v reálném čase, kde se krásně ukazuje lidská hloupost a předsudky.

Železná srdce (Fury, 2014) - 75 %
První recenze mě překvapily, že byly celkem negativní, ale mě se tahle bitva jednoho tanku nesmírně zamlouvala. Skvělé charaktery výborně zahrané vybranými herci, Brad Pitt, který si drží laťku pořád neskutečně vysoko, a navíc nesmírně věrohodně nasnímaná špína a bolest druhé světové války. Kdo je vlastně zrůda?

Zmizelá (Gone Girl, 2014) - 80 %
Když se v polovině filmu odhalí pointa, jeden by si myslel, že Fincher vystřílel zbraně, ale on je natolik dobrý filmař, že i tímhle krokem dokáže diváka zaujmout a nakonec mu předvést další temnou jízdu, která končí ještě temnějším finále. Film sledujete doslova každou minutu, protože musíte vědět, jak to dopadne. Ben mi zase jednou ukázal, že přece jen hrát umí, když chce.

Equalizer (The Equalizer, 2014) - 70 %
Skvěle zvládnutý akční film, kde exceluje Fuquaova schopnost skvěle scény zrežírovat, ale stejně tak i Denzelova schopnost celý film utáhnout. Je to přesně ten hrdina, kterému chcete fandit. Co mi opravdu vadilo, to bylo zmizení Chloë Grace Moretz ze scény na více jak hodinu. A není to jen proto, že tu holku mám velmi rád, je to i proto, že to ublížilo příběhu.

Valmont (Valmont, 1989) - 80 %
Hodně se mi tohle Formanovo pojetí líbilo, především i proto, jak je to odlehčené. Annette Bening je tu naprosto skvělá a Colin, který jde proti svému typu i proti typu postavy mi tu hodně sedí. Ten závěr vychází docela do ztracena, ale to nic nemění na tom, že jsem si film užil a zase si oživil tenhle oblíbený příběh.

Žádné komentáře:

Okomentovat