pondělí 11. června 2012

Karate Kid, Parchanti, Hromy a blesky, Úča, třetí Narnie a Dokonalý trik


Karate Kid (The Karate Kid, 2010)
Já vím, že remakování je hrozné, sám ho moc nemusím, ale některé legendy si člověk rád prohlédne i v novém vydání, navíc když je mu slíbeno, že mistra kung fu - ano, tentokrát se nejedná o karate - si zahraje žijící legenda kung fu filmů Jackie Chan. Těšil sem se na něj a nezklamal mě, i když jako ten, kdo ovládá kung fu se zde prezentuje jen velmi málo, je spíše mentorem pro malého kluka... No však ten příběh znáte. Kluk, v podstatě nýmand, dostane pořádně nabančíno, aby se pak vzchopil, a s pomocí mistra bojových umění se dostane na vrchol své věkové kategorie, když porazí i svého "nepřítele". Nový "Karete Kid" je přesně o tomhle, jen hlavní role jsou jiné, prostředí je jiné a příběh je pojat trochu jinak. Místy je to komedie, místy patetické drama, sem tam prostě smutný snímek. Těch poloh je tu tolik a střídají se až moc nečekaně a nevhodně. Patetické proslovy pana Chana mi prostě nesedí, stejně tak se může mnohým stát, že se ani trochu neztotožní s malým Smithem, který má herectví v krvi, ale v tomhle filmu se prostě předvádí. Chce ukázat, co všechno umí a co zvládne. Zvládne toho hodně. Pozitivem jsou bojové scény, kde ti kluci skutečně dostávají na hubu a vypadá to hodně drsně. Hodnocení dávám trochu vyšší, než by mělo být, ale to čistě z nostalgie.
Hodnocení: 70% za to, že to není klasika, ale pořád to má hodně do sebe, prostě mi ta naivita a zbytečný patos učarovaly (samozřejmě je to také za Jackieho!)


A group of six looking down from above, with the word "Losers" in the center.

Parchanti (The Losers, 2010)
Mám tenhle komiks rád. Překvapil mě. Koupil jsem si ho s tím, že je to docela levná věc a moc jsem od něj nečekal. Dostal jsem parádní politický thriller, kde ty akční scény skutečně stojí za to. Na filmovou podobu jsem se docela těšil, mimo jiné i proto, že obsazení nebylo vůbec špatné. jeffrey Dean Morgan, to je prostě chlap, z kterého charisma sálá. Zoe Saldana dostala možnost dokázat, že je víc než jen ta modrá kočka z "Avataru". Jenže nějak to úplně nevyšlo. Akční scény tu nemají takový drive, který by mohly mít, příběh je oproti komiksu až příliš jednoduchý a ze skvělého tajemného Maxe je tu udělán je trapný záporák, který je takový hajzl, že je to až nuda. a tak film zachraňují hlášky, které jsou místy přece jen pořádně vtipné, a také parťáctví, které k podobným filmům patří. Tenhle tým byl vybrán skvěle, ale nemůžu si pomoct, že z komiksu a jeho kvalit dostali filmoví tvůrci skutečně málo. Potenciál tu byl mnohem větší. Ale nedá se svítit. Člověka pak jen zamrzí, že u nás se komiks neuchytil a skončí u dvou dílů, dalších už se určitě nedočkáme. Budu holt muset sáhnout po anglickém originálu, abych se dověděl, jak to vlastně celé skončilo. Protože vězte tomu, nebo ne, v komiksu doposud nevíme, kdo je vlastně ten Max a co všechno dokáže.
Hodnocení: 60% za to, že je to přece jenom ucházející film, kde jsem se zasmál, ale akční scény jsou lepší v komiksové podobě, což je docela smutné (z pohledu filmu)



Hromy a blesky (Ready to Rumble, 2000)
Já vím, když se podíváte, kolika procenty hodnotím tenhle film, řeknete si, že jsem se zbláznil, ale tohle je film mých telecích let, srdcovka, kterou si vždycky rád pustím, a to jedině v češtině. K filmu jsem se dostal náhodou, a vůbec, za to, že je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů, může několik náhod, které se sešly ve skutečně pravou chvíli. V roce, kdy jsem film viděl poprvé, myslím, že to byl snad přímo rok premiéry, nebo nejpozději rok 2001, jsme měli asi na měsíc HBO. Takovéto, že když se vám to bude líbit, můžete si ejčbíou předplatit. Nepředplatili jsme si, ale stačilo, abychom ještě v demoverzi chytli právě tenhle film - "Hromy a blesky". Ale ještě důležitější bylo, že tenkrát jsme s bratrem doslova žrali wrestling, který se objevil na nějaké sportovní stanici. Snad to byla Galaxie, ale už nevím. Ten film nás dostal. Dabing je zde neskutečný a později jsem zjistil, že i vtipnější než originál. Já vím, že tenhle film je kvalitativně poměrně nízko a dostal by se tak na 50 %, ale to mě nezajímá. Já mu dávám prostě maximální hodnocení. I dnes si s bráchou a kamarády připomínáme některé hlášky z filmu, které mezi námi doslova zlidověli. Miluji "Hromy a blesky" a přiznávám se k tomu. Pro mě je to skvělý film, o wrestlingu snad nejlepší komedie, co jsem kdy viděl. Ono jich zase tak moc není.
Hodnocení: 100% za to, že je to prostě film, který pro mě v minulosti hodně znamenal (já vím, že je to naprosto neobjektivní hodnocení, ale tohle je doslova film mého srdce)



Zkažená úča (Bad Teacher, 2011)
Já nevím, jestli to byl úmysl - ale asi ano - aby byla vytvořena postava, která je tak příjemná jako hemeroidy. Camreon Diaz je za zenitem a ať mi nikdo neříká nic jiného. Pr mě je sexy asi jako smrtka, která si na sebe navlékne nějakou tu masku. ale neberu jí to, vypadá dobře, je jen otázkou, jak moc je to přirozené. Co je na filmu pozitivní, to jsou mužské postavy. Jason Segel je pro mě osobně jedním z nejlepších komiků posledních let. Je neskutečně všestranný, a to jak herec, tak i jako scénárista. "Kopačky" jsou jednou z nejlepších romantických komedií poslední doby, podařilo se mu i vzkřísit "Mupety", to nemluvím o tom, že má i hudební nadání. Dokazuje to v seriálu "Jak jsem poznal vaši matku", ale právě i v "Mupetech". Ve "Zkažené úče" má neskutečně málo prostoru, ale využil ho naprosto dokonale a skoro bych řekl, že ukradl film pro sebe. Skvěle se podařilo obsadit i roli, kterou vzal Justin Timberlake, jen pro mě osobně opět ukazuje, že herecká kariéra nebyla krokem vedle. Dokáže ze sebe udělat idiota, a to rozhodně oceňuji. Film je jinak ale prvoplánový, hloupý a nevtipný, každý moment, kdy se tam objevila Camreon Diaz byl pro mě utrpením.
Hodnocení: 35% za to, že tam hrál Jason Segel, což jsou jediné plusové body, které si film zaslouží, ten člověk je prostě geniální komik (nebo komediální génius?)


Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka (The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader, 2010)
Knižní sérii "Letopisy Narnie" se prorokovalo, že z ní bude nový "Pán prstenů". Začaly se natáčet filmy podle této septalogie s tím, že se očekával podobný úspěch jako u trilogie podle díla J. R. R. Tolkiena. Úspěch se nedostal, alespoň ne takový, aby se na filmy stály fronty. Už byl natočen třetí film - právě tento, který recenzuji - a mluví se o čtvrtém a pátém. Budiž jim přáno. "Letopisy Narnie" se snaží být epické, chtějí nám představit krásný svět, pohádková a nádherný, ale těch biblických odkazů je i ve filmu možná trochu moc. Proč tím zatěžovat mysl dítěte, pro které jsou očividně příběhy točeny? A proč tím otravovat dospělého, který si Aslana neustále musí představovat jako takového Mesiáše? První díl měl ještě celkem švih - alespoň jako pohádka. Ve třetím díle se vracejí některé "oblíbené" postavy, ale pro mě osobně to byla docela nuda a musím říct, že se mi více zamlouvají drsnější fantasy než tohle jemné dětské podání. Asi se bude jednat o snahu být věrný předloze, ale nebál bych se trochu přitvrdit. Zaujalo by to víc dospělé. Proč ne? U Pottera to fungovalo.
Hodnocení: 50% za to, že mi "Narnie" prostě nepřirostla k srdci a ty filmy nejsou tak velké, jak se snaží vypadat



Dokonalý trik (The Prestige, 2006)
Christopher Nolan je geniální umělec, který toho ve filmu udělal už neskutečně mnoho, a to je mu zatím jen něco málo přes čtyřicet. Když natočil prvního "Batmana" a ohlásil film "Dokonalý trik" lidé si nejspíš mysleli, že si chce jen trochu odpočinout od látky. Ale Nolan nechtěl ani trochu odpočívat. Vzal si zajímavou, u nás nepříliš známou knihu Christophera Priesta a natočil film, který lidem vyrazí dech. Podařilo se mu něco, o co se od dob "Šestého smyslu" snažilo mnoho režisérů - vytvořil tak údernou pointu, že vás bude mrazit, až pochopíte, co jste vlastně celou dobu sledovali. Skvěle vybrané prostředí kouzelníků, vzájemná rivalita, snaha být dokonalejší a dokonalejší, a to za každou cenu. Hugh Jackman, Christian Bale a Michael Cain dokazují, jak velkými herci jsou, především Jackman předvedl, že je skutečně dobrým hercem. Ostatní dva to spíš jen potvrdili. Co ale vede film, to je skvělá atmosféra, která ústí ve skutečně skvělé finále. Tenhle film je promyšlený do každého detailu. Takových skutečně není mnoho.
Hodnocení: 95% za to, že je to hodně dobré, hodně překvapivé a že z herců je vyždímáno všechno

Žádné komentáře:

Okomentovat