sobota 16. února 2013

Pí a jeho život (2012) - 85 %


Pí a jeho život (Life of Pi, 2012)
"Pí a jeho život" je film, který jsem přece jen trochu odkládal, ale nakonec jsem se k němu probojoval a vůbec toho nelituji. Bál jsem se, jak to asi dopadne, o čem snímek vlastně bude, že to bude celkem nuda, boj o život na lodi s tygrem, to prostě nevypadalo jako něco, co by mě mělo zasáhnout, ale člověk by prostě neměl hodnotit knihu podle obalu. V tomhle případě to jednoznačně platilo a já jsem opravdu rád, že jsme s přítelkyní tenhle film nevynechali. Ang Lee je režisér, který dokáže vždy překvapit, a to jak  kladném slova smyslu, tak bohužel i v tom záporném - viz "Hulk".
Co na první pohled zaujme, to je vizuální stránka filmu. Je to patrné z většiny plakátů, doslova to čiší s trailerů. Ang Lee se zde vyřádil podobně, jako se toho ujal v oscarovém filmu "Tygr a drak". Tentokrát ale zašel skutečně daleko a jako pódium si vybral nádherný oceán. Film je místy kýčovitý, je vidět, že je to na efekt, ale ty obrazy jsou natolik líbivé, že vás to pohltí. I kdyby Země nebyla až takhle krásná, pořád nám může připravit taková vizuální překvapení, že všechno budeme sledovat jenom se zatajeným dechem a ani nevzdechneme. A takové scény jsou. "Pí a jeho život" je snímek o přírodě, ale rozhodně to není nějaká jednoduchá ekologická agitka, o to vůbec nejde.
Pí je indický muž, který vypráví svůj příběh reportérovi. V tomto životopisném směru je "Pí a jeho život" - i v rámci vizuální stránky a fantastičnosti příběhu - velmi podobný snímkům "Forrest Gump" a "Podivuhodný případ Benjamina Buttona". Pí je na první pohled obyčejný člověk, ale příběh, který vypráví je více jak kromobyčejný. Žil v Indii a již jako chlapec se snažil zjistit, které náboženství je to správné. Ano, víra se zde trochu řeší a mluví se o bohu, ale nemluví se o něm v tom křesťanském smyslu slova. Film tak rozhodně neruší fanatismem a nesnaží se vás přesvědčovat o tom, která víra je správná. Věřte tomu, čemu chcete, co vás dokáže posouvat dál.
Ang Lee zvolil krásnou formu vyprávění a já jsem rád, že jsem ji mohl okusit. Především ale upoutal neskutečným příběhem, jenž vás dojme, při němž se vám bude místy zatajovat dech. Příběh, který by se sice nemohl stát každému z nás, ale takový, který bychom si přáli zažít. Je to pohádka, kterou mohou někteří z nás snít, pohádka, která se vlastně nemusela stát. Ang Lee využil neznámých herců - ve filmu se sice objeví Gérard Depardieu, ale jeho role je minimalistická -, což především v osobě Suraje Sharmy (hlavní postava filmu, Pí) zafungovalo skutečně dokonale. Jeho interakce s digitálním světem je naprosto přesná a já jsem nemusel přemýšlet o tom, jestli se herec dívá tam, kam má, protože v tomhle směru prostě snímek funguje dobře. Že je místy poznat, že je většina filmu digitální, to je jasné, zas na tak vysoké úrovni nejsme, ale zvířata zde vypadají setsakramentsky realisticky. Navíc, myslíte, že by někdo zvládl tak vizuálně různorodý film bez digitálu, aniž by to byl dokument, kde se bude hrát na spíše náhodné záběry? Nevím, kolik nominací na Oscara "Pí a jeho život" promění, ale tenhle film si rozhodně zaslouží pozornost nejen těch, kdo chtějí mít z kina skutečně silný vizuální zážitek.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět boj o život ve společnosti tygra.
Hodnocení: 85% za krásný příběh s neskutečným vizuálem, který je místy možná až moc kýčovitý


2 komentáře:

  1. Zrovna dneska jsem film dokoukala a musim říct, že jsem se mu ze začátku taky bránila, ale nadchlo mě to. Opravdu moc krásná podívaná, jde vidět, že si s tim opravdu pohrál. Jinak snad nevadí, přidala jsem si tě do oblíbených uživatelů na čsfd, protože s tvými názory často souhlasim.

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je film, který dokáže oslnit vizuální stránkou a příběhem, což se každému nepovede. Jinak určitě nevadí, jsem rád, že jsou lidé, s kterými si filmově rozumím.

    OdpovědětVymazat