neděle 28. června 2015

Žít svůj život, Hercule Poirot: Smrt lorda Edgwara, W.M.D., Subconscious, Superfast!


Žít svůj život (Vivre sa vie: Film en douze tableaux, 1962) - 60 %
Forma je tu pro mě zajímavější než to, co se snímek snaží říct. Kapitolové rozložení filmu je přece jen na svou dobu i dnes prvkem, který je celkem výjimečný a ne až tak častý. Navíc vkládání jiných děl a prvků, které se ve filmu tolik nevidí (například psaní dopisu), jen dokreslují specifický přístup k filmu.

Hercule Poirot: Smrt lorda Edgwara (Agatha Christie's Poirot: Lord Edgware Dies, 2000) - 90 %
Takový krásně zamotaný díl, který se rozvíjí pomalu, ale díky návratu Hastingse a opětovnému setkání všech postav (Poirot, Hastings, Japp a slečně Lemon) se to dá snadno skousnout, protože následuje zamotaná honba za vrahem, která je skutečně krásně propletená. Dá se odtušit, kdo je vrahem, ale když to pak Poirot objasňuje, je to paráda.

W.M.D. (2013) - 40 %
Už jen proto, že se film snaží o to, aby byl pořádně kritický, se mu musí alespoň trochu toho kreditu dát. Nejlepší je ale finální část, která skutečně ukazuje, co to je manipulace s lidmi. Ta část s prezidentem a jeho zajetím je špatná, a to jak z režisérského hlediska, tak i z hlediska hereckého. Svět je ale prohnilý a film to celkem obstojně říká.

Subconscious (2015) - 20 %
Moc dlouhé a moc o ničem. Tady není využit nic. Ani možnosti scénáře, ani možnosti prostředí, v kterém se natáčelo, a určitě ne možnosti žánru, které thriller, potažmo mysteriózní horor mají. Tady se strašně moc ukazuje, jak je atmosféra komplikovaným prvkem a jak se může jen komplikovaně povést ji do filmu přenést.

Superfast! (2015) - 60 %
Tak podobně blbou a jednoduchou komedii jsem přesně potřeboval. Pobavilo, nenudilo, sem tam jsem se pořádně zasmál, i když ne tak často, ale celkově jsem byl z téhle komedie dobře naladěn. Hodně to sází na znalost "Fast and Furious" a jelikož jsem všechny díly viděl, bavilo mě to možná ještě o to víc.

Žádné komentáře:

Okomentovat