úterý 9. června 2015

V sobotu večer, v neděli ráno, Dobyvatelé ztracené archy, Indiana Jones a Chrám zkázy, Glen, nebo Glenda, Starman


V sobotu večer, v neděli ráno (Saturday Night and Sunday Morning, 1960) - 75 %
Celkem zajímavé zachycení doby a místa prostřednictvím mladých lidí, kteří si vlastně nejsou jistí, co to znamená žít. Prostředí je skvěle ztvárněno a snímku velmi pomáhá, že je natočen černobíle. Ten svět tak působí, stejně jako mysl mladých. Albert Finney ukazuje, jak byl skvělým hercem už na začátku své kariéry.

Dobyvatelé ztracené archy (Raiders of the Lost Akr, 1981) - 90 %
Tenhle film je pro mě esencí skutečné akce, je to snímek, na který se dá dívat pořád, vracet se k němu a pořád se královsky bavit. Ta béčkovost je prostě nádherná a líbí se mi, jak ji tvůrci pojaly. Akce je prostě bezkonkurenční a i v současné době se z některých kousků tají dech. Navíc tenhle díl má opravdu parádní příběh, který hltáte od začátku do konce.

Indiana Jones a Chrám zkázy (Indiana Joans and the Temple of Doom, 1984) - 75 %
Nemám tenhle díl až tolik rád, což je dáno hlavně tím, že Kate Capshaw je opravdu tak iritující prvek, který se jen těžko snáší. Na Karen Allen nemá ani trochu. Musí se ale nechat, že ta hororová atmosféra je místy neskutečná, a co si Spielberg dovolí z hlediska gore, je prostě paráda. Příběh je ale pro mě moc roztahaný, protože nemá moc o čem vyprávět. Akce ale výborná.

Glen, nebo Glenda (Glen or Glenda, 1953) - 50 %
Začněte nosit svetry z angorské vlny a budete šťastní. Ed Wood se proslavil jako nejhorší režisér všech dob, ale trochu nezaslouženě, protože on měl smysl pro dramatické prvky, dokázal vytvořit momenty ve svých filmech, které zaujmou. Jen ten film je takový naivně hloupoučký, aneb jak říct lidem - téměř vědecky - že to není až tak divné oblékat se jako holka.

Starman (Starman, 1984) - 90 %
Vůbec nic jsem od toho snímku nečekal, ale John Carpenter mě opět jednou pořádně překvapil. Kromě toho, že si vybral na sebe celkem zajímavý námět, který je hlavně romancí, i když i společenskou kritikou, tak humor, který je zde podáván, je milý, ladný, což v případě Johna ne vždy platí. Jeff Bridges a Karen Allen jsou skvělý pár, který úchvatně funguje. Jeff zde pak předvádí jeden z mnoha svých neuvěřitelných výkonů.

Žádné komentáře:

Okomentovat