úterý 26. května 2015

Černý Orfeus, Velká ryba, Rozchod!, Pan Včelka, Loganův útěk


Černý Orfeus (Orfeu Negro, 1959) - 70 %
Tenhle snímek má rozhodně něco do sebe. Marcel Camus vzal klasickou látku a přenesl ji do zvláštního, exotického prostředí, kde by se mohlo zdát, že nebude fungovat, ale díky nehercům a zajímavé hudbě funguje dobře. Přesto se na mě nepřeneslo něco zásadního a já neměl pocit, že sleduji stěžejní filmové dílo.

Velká ryba (Big Fish, 2003) - 100 %
Tohle je prostě jeden z nejkrásnějších filmů, jaké znám. Už poprvé, když sem ho viděl, mě dostala ta krásná fantazie, laskavost příběhu, bizarnost jednotlivých postav. "Velká ryba" je něco, co mi dokonale sedí vzhledem k povaze a k přesvědčení, že pravda má mnoho podob, a to i takových, kdy to z podstaty pravda není. Prostě nádherné.

Rozchod! (The Break-Up, 2006) - 50 %
Ta komediální část mi přímo vadí. Vince Vaughn je prostě protivný herec a v každé komedii hraje naprosto stejnou postavu. Obhroublého debila, který se nějakým záhadným způsobem napraví. Jennifer Aniston mi tu taky moc nesedí, ale to, že se film zbytečně nesnaží o happy end, mi prostě imponuje.

Pan Včelka (Bee Movie, 2007) - 70 %
Když jsme na tom byli s přítelkyní v kině, tak jsme si to docela užili, smáli jsme se a něco nám v hlavě zůstalo. Když jsem měl ale snímek zhlédnout podruhé, nějak jsem si říkal, proč vlastně? Ale jo, pořád je vidět, že to je pěkně promyšlené, hlavně ten včelí svět, no a navíc jsou tu dobré vtipy a snaží se to o nějaké to poselství. Stále příjemné.

Loganův útěk (Logan's Run, 1976) - 75 %
Ten svět, který je ve filmu vytvořen, je prostě zajímavý. Pravidla jsou jasně dána, ale smyslem je jejich borcení, protože ne všechno skutečně musí být takové, jaké to je. Právě to odhaluje Yorkova postava, která ukazuje, že každá společnost má své nedostatky a stojí za to, aby došlo ke změně. Samozřejmě poklidnou cestou.

Žádné komentáře:

Okomentovat