pondělí 9. února 2015

Sedm samurajů, Jingle All the Way 2, New Frontier, Přicházejí z tmy, Hatari!


Sedm samurajů (Shichinin no samurai, 1954) - 100 %
Jeden z těch filmů, které nejsou zbytečně oslavovány. Je to úchvatný opus, který je sice dlouhý, ale ne zbytečně. Je zde drama, je zde humor, akce i emoce. Tohle všechno na příběhu jedné vesnice, co chtěla jen pomoct od banditů. Skvělé postavy a skvělé scény, na které se nedá jen tak zapomenout. Především závěr je skutečně tíživý a ukazuje, jakou podobu může mít vděk k lidem, kteří pro vás zemřeli.

Jingle All the Way 2 (2014) - 40 %
Ale jo, tohle je přesně taková ta blbost, co uvidíte o Vánocích v televizi. Kdybyste se na to podívali jindy, je to opravdu jen blbost, ale takhle, když na vás padá atmosféra svátků, je to přece jen docela snesitelné. Dvojka filmu "Rolničky, kam se podíváš" je to jen proto, že tu jde taky o hon za jednou hračkou. Postavy opravdu stejné nejsou.

New Frontier (1939) - 50 %
Fajn western s Johnem Waynem jako mladíkem. Trojice hlavních hrdinů se s různými herci objevila v poměrně velkém množství filmů. Jednalo se o více jak čtyřicet filmů, tedy v podstatě takový filmový seriál, kde jsou levné kulisy, jednoduchá zápletka, ale snažilo se to být akční a dát to lidem trochu vzrušení. Tohle je překvapivě cítit i po téměř osmdesáti letech.

Přicházejí z tmy (1953) - 30 %
Začátek by ještě prošel, začíná to být zajímavé, trochu temné. O tom, že je z toho hodně cítit, že to má nějakou tu ideologii, to je jedna věc, ale o tom, že to není schopná nápad vhodně rozvinout a hlavně strhnout, to je věc další. Je to jednoduše nudný film, který nezachrání ani mladá herecká esa. Odpad to určitě není, ale zábava nebo dobrý film také ne.

Hatari! (Hatari!, 1962) - 80 %
Úchvatná práce se zvířaty, která se jen tak nevidí. Ano, je to o lovení zvířat, ale když nic jiného, je to o lovení pro zoologické zahrady. To, jak se tu skutečná zvířata někdy chovají, je až neuvěřitelné. Asi si také ochočím svého geparda. John Wayne tu má roli klasického tvrďáka, kterého musí žena dobývat. No, netrvá jí to dlouho. Přesto, že se romance táhne celým dvě a půl hodiny dlouhým filmem, je tu mnoho záběrů z africké divočiny, které stojí za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat