středa 4. února 2015

Farma zvířat, Flying Leathernecks, Prodavač humoru, Fort Apache, První políbení


Farma zvířat (Animal Farm, 1954) - 95 %
Předloha tohoto filmu je nesmírně mrazivá, a tak se dalo předpokládat, že se její vyznění trochu změní, ale naštěstí jen trochu. I tak je to snesitelné. Pořád zůstává "Farma zvířat" úchvatnou a dech beroucí bajkou, která ukazuje význam moci v naší společnosti, jako málo co jiného, co bylo kdy napsáno nebo natočeno.

Flying Leathernecks (1951) - 70 %
Na první pohled celkem standardní ukázka toho, v čem John Wayne hrál, ale na stranu druhou se mi líbilo, jak se snímek především v leteckých bitvách snažil o to, aby to bylo pořádně dramatické a dynamické. Tohle je něco, proč se dá na film dívat i v dnešní době, i když mezi těmi waynovkami jinak celkem zapadne.

Prodavač humoru (1984) - 75 %
Uvádět u snímku v první řadě, že se jedná o komedii, mi nepřijde právě nejlepší, protože v první řadě je tenhle Krajčíkův film psychologickým dramatem. Julius Satinský je v roli muže, který je stíhaný osudem, tedy hlavně lidmi, naprosto skvělí, a mnozí další herci (hlavně Zedníček) ukazují, že rozhodně máme někoho, kdo dokáže zahrát zajímavé role v dramatu.

Fort Apache (Fort Apache, 1948) - 80 %
Výborný western se skvělými postavami v hlavní roli. Henry Fonda hraje postav, která je rozhodně zajímavější - v tom, jak je dvojznačná - než ta, kterou hraje John Wayne, ale ten nejspíš nechtěl moc vypadnout z té své správňácké kolonky. I tak je ale příběh silný a ty postavy tam dokonale sedí. Finále je takové, jak mělo být.

První políbení (1935) - 30 %
Tohle je opravdu takový hloupoučký film, který se snaží zavděčit divákovi, ale moc se mu to nedaří. Je to strašně správňácké, což je další prvek, který je protivný, ale když už nic jiného, byla tam jedna hláška, které jsem se opravdu zasmál. Jen už nevím, jaká to byla. Asi zase mezi až tak skvělé nepatřila.

Žádné komentáře:

Okomentovat