středa 20. srpna 2014

Trojka z mravů, Valibation, Nanking, Death to the Tinman, Never Take Sweets from a Stranger


Trojka z mravů (Zéro de conduite: Jeunes diables au collège, 1933) - 75 %
Film, který si vysloužil svou slávu hlavně v 50. letech, ale který rozhodně má univerzální výpověď, která řekne něco mladým i dnes. Autorita má smysl, ale pouze v případě, pokud není nesmyslná. Vigovi se tohle daří ve skvělé atmosféře mírného podivna, která dokáže okouzlit. Anebo se na to budete jen dívat s nepochopením.

Valibation (2013) - 60 %
Dobrý nápad, který je roztahaný do příliš dlouhé stopáže, ale na druhou stranu, pointa je pak skutečně vtipná, i když pokud se nad ní člověk trochu zamyslí, uvědomí si, že to je tak trochu pořád obraz současné společnosti. Zajímavé, ale ne až tak vtipné nebo sžíravé.

Nanking (2007) - 80 %
Nanking, respektive masakr v Nankingu je jednou z nejčernějších událostí v čínské a japonské historii. V čínské proto, že umíralo mnoho obyvatel, japonské proto, že se až nechutně ukázalo, čeho je tenhle národ schopný. Zajímavě pojatý dokument, kde herci hrají skutečně postavy tak, že za ně mluví, je velmi intenzívní a v některých výpovědích opravdu mrazivý.

Death to the Tinman (2007) - 50 %
Celkem surrealistické, což ale neznamená, že by se mi zrovna tohle v takovém pojetí líbilo. Je zde zajímavá inspirace, některé scény jsou skutečně výborné, ale jako emotivní celek to pro mě nefunguje. Černobílé pojetí tomu ale rozhodně sedí.

Tady jsou naprosto výborné scény, které ukazují, jak silné studio Hammer bylo ve svých malých filmech. Neskutečná je scéna s loďkou v samotném závěru. To člověka skutečně mrazí. Zapadlý poklad britské kinematografie, který si rozhodně zaslouží, aby si ho filmoví fanoušci všímali. Bez jakýchkoli násilných scén, přesto neuvěřitelně sugestivní.

Žádné komentáře:

Okomentovat