pátek 14. března 2014

Idem Paris, Na doraz, Jen pro tvé oči, Návštěvníci 2: V chodbách času, Naboso


Idem Paris (2013) - 40 %
David Lynch dostal nápad a rozhodl se, že si vezme kameru a půjde do tiskařského studia Idem Paris, kde používají ještě starý tiskařský stroj, a ukáže nám, jak takové tištění funguje. Zaznamenal poměrně krátkou pracovní rutinu a to je celé. V tomhle prostě není nic navíc, není tam nic uměleckého a je to opravdu jen dokument, kterému ale chybí to základní - informace. Mlčí se zde až na pár francouzských slov a prostě se jen jede na stroji. Mám Lynche rád, ale nesnáší jen zlatá vejce. Někdy prostě jen vejce.

Na doraz (Due Date, 2010) - 65 %
Asi jsem čekal, že to bude ještě trochu vtipnější, a tak se dostavilo určité zklamání. Na druhou stranu Robert Downey Jr. a Zach Galifianakis jsou skvělé obsazení a společně vytvořili skutečně skvělou chemii. Příběh není až tak strašně ujetý, ale některé gagy fungují hodně dobře. Jen aby Galifianakis nezapadl do jedné škatulky.

Jen pro tvé oči (For Your Eyes Only, 1981) - 70 %
Humor je zde dotažen v podstatě do konce, jen je škoda, že Roger Moore docela stárne... Však už mu také táhlo na šedesátku, i když zatím mu bylo jen 54 let, když "Jen pro tvé oči" točil. Na takové Moneypenny už je ale moc vidět, jak zestárla. Však ji Lois Maxwell hrála také od prvního dílu "Dr. No" z roku 1962. A ještě pro Moorův turnus vydržela. Ač snímku nechybí vtip, nechybí mu rozhodně ani akce a zajímavé lokality. Úvod s Blofeldem není vůbec špatné entrée. Když jsou v Bondovi scény na lyžích, tak to vždycky stojí za to. Tento film není výjimkou. Výborné vodní záběry jen podtrhují skutečnost, že se skutečně dbalo na dobrý efekt na diváka a to se vydařilo.

Návštěvníci 2: V chodbách času (Les couloirs du temps: Les visiteurs 2, 1998) - 35 %
Všichni jsou zde už od začátku až neskutečně afektovaní, což rozhodně není něco, co by člověk snesl téměř dvě hodiny. Ono to bylo i v jedničce, ale tam to bylo ještě celkem zajímavé příběhem a hlavně docházelo k zajímavým konfrontacím. Na to už se ve druhém díle tolik nehraje. Hraje se prostě na to, aby byl výsledek co nejujetější. Nějaké štráchy se se scénářem moc nedělaly. Místy je to docela infantilní. Kouzlo prvního dílu se ztratilo a Christian Clavier, který zde hraje několik postav, je neskutečně únavný a protivný, snad i proto, že všechny role hraje stejně. Hrozná komedie.

Naboso (Barfuss, 2005) - 85 %
Til Schweiger mě dokonale překvapil. Ne proto, že je dobrý herec, o tom jsem ani nepochyboval. Ale ukázal se i jako výborný režisér a scénárista. "Naboso" je krásná "jiná" romantika, kde najdete jak prvky komedie, tak i dramatu. Některé prvky jsou možná až trochu nevyrovnané a sem tam se zachází daleko, jinak si ale hlavní dvojice naprosto dokonale sedla. Netlačí se zde moc na pilu, a tak i romantika funguje naprosto výborně. Výborný film a já jsem rád, že sem tam z Německa také na něco kouknu. Rozhodně je o co stát.

Žádné komentáře:

Okomentovat