středa 18. prosince 2013

Jak si zasloužit princeznu, Šmoulové 2, Frida, Závod s časem, All That Jazz

Jsem rád, že je také nějaká princezna Verunka, ale jinak se bohužel jedná o pohádku, která je taková podivná. Je trochu bez nápadu, a i když se to snaží trochu ozvláštnit, nějak se nedostane nic, co byste očekávali. Hlavní krasavec a hrdina není nijak skvělý, na princeznu se příběh moc nesoustředí. Škoda, je docela hezká. Dulava ve dvojroli to nezachrání. Rozpaky, to je to, co ve vás po téhle pohádce zůstane. Některé věci by měl člověk vidět jako dítě, já jsem se bohužel k téhle pohádce nikdy dřív nedostal, aby mě mohla případně ovlivnit.

Šmoulové 2 (The Smurfs 2, 2013) - 20 %
Tohle je prostě komerční kalkul. Herci nehrají, jen se pitvoří, jediný Brendan Gleeson má trochu šťávu. Příběh nemá s komiksem opět nic společného, jen se odkazuje na to, že Šmoulinka je ve skutečnosti Gargamelův výtvor. Aby to bylo superzajímavé, odehrává se děj v Paříži. Zajímavé to není. Celý film je klasický příprava na emoční kalkul v závěru, kde jen sem tam je nějaký vtípek, kterému je možné se skutečně zasmát. Je toho ale strašně málo. Jsem rád, že o šmouly tímhle dílem bude stále zájem, ale doufám, že se děti dostanou spíš ke komiksu.

Frida (Frida, 2002) - 80 %
Výborný životopisný film, který v některých momentech zachycuje skutečnost nádherně abstraktně, což se k životu téhle zajímavé umělecké osobnosti jednoznačně hodí. Krása je i v tom, že ona byla ženou, která se dostala do historického dění. Přesto zůstala svou, což lze chápat jako pozitivum i jako negativum. Je to asi na vás, jak se k jejímu životu postavíte. Salma Hayek zde podává svůj životní výkon a je přesvědčivá jak v roli mladé dívky, tak i zhrzené ženy. Některé prvky filmu jsou neskutečně osobité a posouvají životopisné drama ještě výše. Nikdy bych také nevěřil tomu, že Alfred Molina by mohl být v roli milovníka.

Závod s časem (Getaway, 2013) - 55 %
Jasně, místy je to celkem naivní a postavy se chovají hloupě, nereálně, ale jsou tu hned dva důvody, které vám umožní se na tenhle film podívat s příjemným pocitem. Tím prvním je herecké obsazení, tím druhým pak celkem zajímavá zápletka. Alespoň její úvod. Hereckému obsazení kraluje Ethan Hawke, který je dobrý, ale pro mě vede Selena Gomez, do níž jsem se v poslední době nejspíš zamiloval - samozřejmě čistě platonicky. Líbí se mi, jak hraje a že je celkem v pohodě. Jasně, tohle není úplně výhra pro to, aby byl film geniální, ale je to celkem akční a vy se budete ptát proč. S tímhle si vystačíte až do konce.

All That Jazz (All That Jazz, 1979) - 90 %
Ukázka toho, jak může být muzikál silným dílem, který má netradiční, dramatický příběh. Hudbou a zpěvem se dá vyjádřit v podstatě všechno, třeba i pomalé umírání, které si člověk vlastně zapříčiní sám jen tím, že se nedokáže zastavit. Bob Fosse natočil snímek o sobě a přichystal si tak vlastní pietu, díky čemuž je "All That Jazz" ještě silnější. Výborný Roy Scheider a hlavně nezapomenutelné hudební a taneční momenty. I smrt může být za určitých okolností krásná a umělecky nádherná. A když ne smrt, tak minimálně loučení.

Žádné komentáře:

Okomentovat