středa 25. prosince 2013

Andělé a démoni, Eragon, VALL-I, Bobule, Wrestler


Andělé a démoni (Angels & Demons, 2009) - 40 %
Dan Brown mě nadchnul knihou "Šifra mistra Leonarda", protože to bylo nové, propracované, promyšlené. Film mě nenadchnul. Kniha "Andělé a démoni" má naprosto stejný koncept jako "Šifra", jen je trochu starší. Slavný se Brown stal až díky kontroverzi "Šifry", což "Anděle a démony" posouvá až na druhé místo. Z hlediska filmového je to celkem jedno, protože oba filmy jsou podobně patetické, podobně zběsile dobrodružné a rádoby velké. Pro mě není ani jeden něco, co bych si potřeboval opakovat víckrát.

Eragon (Eragon, 2006) - 20 %
Tohle je hodně špatné. Ona je špatná i kniha, která se pyšní neskutečně roztahaným dějem, kdy se nic zásadního neděje, postavami, které jsou příšerně schematické a jmény, jež si nejde zapamatovat. Tohle platí i pro film, navíc není využit ani potenciál zajímavých herců. Jeremy Irons je jediný, který táhne. Dokonce ani ten drak zde není nijak úchvatný. Džíny jsou pak posledním bodem. Nelíbil se mi tenkrát, nelíbí se mi ani dnes. Pro mě jedno z největších fantasy zklamání.

VALL-I (WALL-E, 2008) - 100 %
Říkal jsem si, jak je možné natočit animák, kde se skoro nemluví, a udělat z toho opravdu velkou věc, a to jak z hlediska příběhového, tak i z hlediska toho, že to bude diváka a bavit a ten se bude smát. A baví to. Diváka dětského i dospělého. Jeden z nejoriginálnějších animáků poslední doby. Film, který si děti zamilují, film, který má význam i pro dospělé. Jsou zde zajímavé a zapamatovatelné postavy i myšlenky, což je pro výtečný animák  důležité. A navíc je to naprosto výborné sci-fi.

Bobule (2008) - 60 %
Na to, že druhý díl je strašná hloupost bez nápadu, tak první díl funguje a postavy se ještě nestačí tak moc zprotivit. Pravda, 50 % úspěchu je hlavně víno a Morava, až o ten zbytek se postarají herci a celkem ucházející scénář. Na "Bobule" vzpomínám docela rád, i když na pokračování se snažím raději zapomenout. Dramatický příběh zde docela funguje, ale stejně vám v paměti zůstane hlavně to víno.

Wrestler (The Wrestler, 2008) - 100 %
Geniální film, ale tak nic menšího jsem od Darrena Aronofského nečekal. Docela by mě zajímalo, jestli tenhle snímek pomohl wrestlingu jako reklama. Mickey Rourke předvádí výkon na hranicích svých možností a ukazuje, že pořád má na to hrát, což v současnosti nepotvrzuje. Úžasný příběh jednoho člověka, který žije to, co žít chce, protože to je jeho jediná cesta, kterou zná. A je pro ni ochoten obětovat cokoli. Jen by si ještě rád trochu srovnal účty, jestli je něčeho takového vůbec schopen.

Žádné komentáře:

Okomentovat