čtvrtek 18. července 2013

Star Trek: Do temnoty (2013) - 80 %


Star Trek: Do temnoty (Star Trek Into Darkness, 2013)

Když se v 60. letech poprvé dostal na obrazovky seriál "Star Trek", myslím, že ani tvůrci sami nikdy nepřemýšleli o tom, že by se z toho stala až taková pecka. "Star Trek" patří k dnešnímu nerdovství/geekovství, a to i díky "Big Bang Theory". Nejen ale díky tomu. "Star Trek" se k nám neustále vrací a já si myslím, že je to dobře. Když J. J. Abrams natočil v roce 2009 nový film "Star Trek", hodně lidí z toho padlo na zadek. Nejen, že se tvůrci vrátili k původním postavám ze 60. let, ale drželi se toho, že tohle je snímek pro fanoušky, stejně jako pro lidi, co mají rádi sci-fi, ale seriál neznají, anebo prostě mají rádi velké spektákly. Takovým spektáklem "Star Trek" skutečně je.

J. J. Abrams natočil vizuálně skvělé dílo a letos v tom pokračoval, respektive letos šlo do kin pokračování "Star Treku" s názvem "Star Trek: Do temnoty". Těšil jsem se, proč bych se neměl těšit. Tohle jsou filmy, které si chci užít v kině. A nelituji toho, na rozdíl od "Pacific Rim". "Star Trek: Do temnoty" je filmem, který je vizuálně dokonalý. Jsou zde skutečně epické scény, které mě dovedly uzemnit a v kině jsem si je opravdu užíval. Pád gigantické lodi, vzlétnutí z moře, průlety vesmírem, útoky Khana, to všechno jsou prostě parádní ukázky dnešních trikových možností, jak digitálních, tak i standardních, i když těch standardních je výrazně méně.
Srovnání současného a původního Khana
Kde film trochu kulhá, to je scénář. Je celkem dobrý, má smysl, nejsou zde úplně prázdné scény, to je dobře, ale v konečném důsledku jsou de momenty, které trochu kazí dojem z toho, že je scénář tak dobře promyšlený. Hlavně pokud se týká závěru, není to úplně ono. Co se ale musí ocenit, to je snaha zůstat věrný původnímu seriálu. Postava Khana je jedním z odkazů, i když tady je podán přece jen trochu výrazněji a významněji. Měkl jsem ale na mysli především úvod, kde se ukazuje to, co je především cílem letů Enterprise - objevování planet a nových ras a především "nezasahování" do místní civilizace. Tahle část je zábavná i dramatická a skvěle dokáže vykreslit jednotlivé postavy, i když byste je neznali z původního filmu.

Velkou výhodou filmu je přítomnost Benedicta Cumberbatche. I když je jeho Khan trochu zvláštní postavou, jeho herecký představitel se role zhostil tak skvěle, že na vás už jen z plakátu koukal skutečně temný antihrdina. Takhle má vypadat charismatický záporák. Marvel by se mohl učit. I když některé věty, které Khan pronáší, zná podivně klišovitě, Benedict to dokáže s takovým pojetím, že mu to prostě všechno budete věřit. Navíc jeho pozice v ději je správně nevyvážená.

Kromě Benedicta jako nováčka, se do "Star Treku: do temnoty" vrátili všichni skvělí herci z prvního filmu. Chris Pine, kterého v téhle roli snesu snad jedině, jinak mě irituje, Zachary Quinto, který je hodný toho, aby nastoupil na místo Leonarda Nimoye, nechybí ani Karl Urban, skvělí Simon Pegg, Anton Yelchin, Zoe Saldana, John Cho a Bruce Greenwood. Tohle je tým, ke kterému se budete chtít vrátit, a já doufám, že se tak skutečně stane, a to i přesto, že byl J. J. Abrams převelen do trochu jiného vesmíru, konkrétně do jedné předaleké galaxie.


Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak se dělá vizuálně skvělá podívaná, kde příběh trochu hapruje.
Hodnocení: 80 % za to, že do tohohle vesmíru bych se rád vrátil ještě několikrát


Žádné komentáře:

Okomentovat