středa 31. července 2013

Smrtonosná past: Opět v akci (2013) - 30 %

File:A Good Day to Die Hard.jpg
Smrtonosná past: Opět v akci (A Good Day to Die Hard, 2013)

A teď i k tomu nepříliš povedenému akčnímu filmu. Tím je, bohužel, pátý díl legendárního filmu "Smrtonosná past". Bohužel proto, že tuhle sérii jsem měl vždycky rád. Ale nedá se svítit. Špatný režisér a špatný scénář promění i dobrou sérii ve zmar. V čem je problém? No, vlastně tak asi ve všem. Od začátku do konce to nefunguje, a to bohužel i ze strany hereckého obsazení. Těch bohužel je tu nějak  moc, ale nedá se nic dělat. "Smrtonosná past: Opět v akci" je jednoduše film, který se veze na úspěchu akčních filmů poslední doby, ale kašle na všechno, prostě jen vycucává slávu Johna McClana.

Film zavádí Johna do Moskvy, kde, jak nám několikrát zopakuje, až zní jako porouchaný kolovrátek, chce strávit svou dovolenou, ale hlavně najít svého syna Jacka, s nímž nemá právě nejlepší vztah. A bum, hned první pořádná pecka do divákova břicha. Ano, celý film samozřejmě půjde o to, že se dva odcizení lidé v akci opět stanou synem a otcem. Tohle je hodně protivné klišé, které už prostě nefunguje, navíc Johnův syn je v podání Jaie Courtneyo víc než protivný. A to měl být parťák k Willisovi, o což se tvůrci hodně snažili. Scénář mu dává stejné hlášky, stejné postoje, podobně i hraje. Nebo se spíš snaží hrát. Jenže charisma Bruce Willise prostě nemá.

Jack pracuje na tajné akci v Moskvě, ke které se John také nachomýtne, protože si chce se synem promluvit. Jenže samozřejmě, že o nějaké mluvení jen tak nepůjde, ti dva se musí až po kotníky nořit v krvi a kulkách. Anebo alespoň předvádět nějakou vytříbenou akci. Jenže i po téhle stránce snímek selhává a nepřináší nám nic skvělého, nic giganticky výbušného, prostě jen jednu obyčejnou akci, kterou jsme, měl jsem ten pocit, viděli už snad stokrát.

S postavami si vztah nevytvoříte, a co si budeme povídat, i ten John McClane je trochu okoukaný. Scénáristé mu navíc do pusy strkaly dohromady tak tři různé věty v naději, že to po celou hodinu a půl bude pořád vtipné. Není. Humoru je zde strašně málo, i když chtěli tvůrci sázet na úspěch "Expendables" a vsadili na konfrontaci mládí a stáří. Kdyby jel John do Moskvy za bráchou v podání Jasona Stathama, pravda, asi by to dopadlo výrazně lépe. Takhle se musíme spokojit jen s tím, že sledujeme stárnoucí akční hvězdu, která se nám snaží říct, že už je stará, ale pořád válí. Jenže už neválí tolik, aby to pořád bavilo. Je to vyčpělé, nudné, zbytečně se to snaží ohromit zápletkou, ač vlastně není jak. Charakterově jsou vybráni herci, u nichž je celkem jasné, kdo bude klaďas a kdo bude potřebovat nakopat prdel. Trochu ztráta času, i když komerčně to až takový propadák nebyl.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět žánrovou vyčpělost.
Hodnocení: 30 % za to, že podobné filmy si Bruce nezaslouží


Žádné komentáře:

Okomentovat