čtvrtek 1. srpna 2013

23 Minutes to Sunrise (2012) - 40 %

23 Minutes to Sunrise (2012)

Eric Roberts nehraje v poslední době zrovna ve filmech, které by oplývaly nějakou kvalitou, ale tomu člověku nelze vzít, že má celkem charisma. Asi je to v rodině celkem dědičné, protože jeho sestra v sobě rozhodně má něco, co vás přinutí na ni hned tak nezapomenout. Ale bavme se o Ericovi, který je hvězdou snímku "23 Minutes to Sunrise". Hvězdou tedy v tom smyslu, že to je jediný rozpoznatelný obličej mezi herci. Film však využívá jeho status béčkové legendy, myslím, že takhle ho klidně titulovat můžu, a dělá z něj ikonickou postavu tohoto nízkorozpočtového a komorního snímku.

"23 Minutes to Sunrise" se odehrává v jedné jídelně, kde se sejde několik hostů, jedna servírka a kuchař Eddie, který je ve skutečnosti hlavní postavou tohoto filmu. O co vlastně jde? Tak to je na první pohled trochu těžké říct, protože se hodně mluví, sem tam se řeší nějaké osudy postav, ale než k něčemu dojde, projdete si poměrně triviálními příhodkami, kdy asi máme pochopit jaké jsou motivace jednotlivých hrdinů. A pak najednou k prvnímu člověku přistoupí pohledná blondýnka a zeptá se na otázku, které se nejprve zasmějete. Zeptá se: "Chtěli byste žít věčně?"

Chtěli byste žít věčně? Já třeba ano. Je mi jasné, co to obnáší, ale stejně bych to chtěl. A pak klidně trpět za své rozhodnutí, ale nesmrtelnost je něco, co mě fascinuje. Jak se tomu postaví osoby, kterých se blondýnka zeptá? Samozřejmě, že to nejprve budou brát jako začátek nějaké konverzace. Ale co když ona je skutečně schopná z vás udělat nesmrtelné? Co byste dělali? Ten dar může předat jen jednomu člověku, ale bude o to někdo stát?

Tohle je vlastně hlavní téma celého filmu. Téma, které je podáno celkem pomalu a zvraty zde nejsou příliš zásadní. Tempo vás trochu ukolébá. Neznámí herci nejsou nepříjemní, naopak si myslím, že to filmu docela pomáhá. Jenže celkový dojem ze snímku je takový, že vlastně nemáte páru o tom, o co vlastně šlo. Respektive, vy víte, o co šlo, ale budete dumat nad tím, proč by vás to vlastně mělo zajímat. Film je trochu moc unylý a je to škoda, protože tohle je zrovna látka, která by mě docela zajímala

Kdy je na film vhodné kouknout: Když nevíte, co s časem.
Hodnocení: 40 % za to, že mám rád komorní dramata s fantastickými prvky


Žádné komentáře:

Okomentovat