středa 13. února 2013

50/50 (2011) - 70 %


50/50 (50/50, 2011)
Některé situace v životě prostě nejsou jednoduché. Můžete klidně běhat, nekouřit, jíst celkem zdravě, ale stejně vás to nezachrání před rakovinou. Tahle mrcha se prostě objeví u kohokoli, není zrovna moc vybíravá. Když se Adam, mladý člověk, dozví, že má rakovinu, je notně překvapen. Na druhou stranu si ale musíme uvědomit zásadní věc - hlavní postavy ve filmu mají Joseph Gordon-Levitt a Seth Rogen, kdy především druhý jmenovaný není z těch, kteří by hráli v zásadně dramatických snímcích. Je možné diagnózu rakoviny pojmout humorně, nebo alespoň úsměvně?
Joseph Gordon-Levitt je herec, který stále více přesvědčuje o tom, že patří do první ligy. Naposledy mě uchvátil snímkem "Looper", dokázal táhnout i "Expresní zásilku". Film "50/50" se svým pojetím výrazně liší od obou, i když je zde přece jen nějaký ten humor jako v "Expresní zásilce". "Looper" o humoru skutečně nebyl. Jak jsem napsal výše, je to o tom, jak se člověk dokáže vyrovnávat s rakovinou, která zasáhla jeho život nečekaně a nepředpokládaně. Ale co může dělat? Diagnóza je jistá, není možné, že jde o omyl. Co udělá člověk pro to, aby si udržel nějakou tu naději?
I když je Seth Rogen prvek, který do filmu vnáší trochu těch vulgarit, humor, který je mnohdy stupidní, pořád dokáže udržet takovou úroveň, aby to nebyla jen další pitomá komedie o vážných událostech v lidském životě. "50/50"ale rozhodně není "Čtyřicítka na krku", která si drží dobrý vkus a humor zhruba jen hodinu stopáže. "50/50" nám ukazuje poměrně vážné události, další závažné zásahy do Adamova života, ale dokáže to způsobem, který je vkusný a hlavně není patetický. Tohle se nepodaří tak často. Jakmile jde o vážnou nemoc, hned se a film díváte jinak, ale v tomhle případě to prostě neplatí. I když je nemoc stále připomínána, vidíte, že ti lidé stále žijí. Alespoň většinou. Jsou zde momenty, které vás zasáhnou, a jsou podány skutečně chytře. Když si uvědomím, že stejný režisér, Jonathan Levine, natočil i snímek "War Bodies", začínám do této zombie romance vkládat nějaké ty naděje.
"50/50" vám, jako každý film, dává dvě možnosti. Buď se vám bude líbit, anebo ne. je to padesát na padesát. Seth Rogen trochu film sráží, protože po dvou třech filmech máte tohohle uřvaného burana dost. Osobně bych si přál, aby zkusil něco jiného, jinou roli, jinou pózu. Zatím se mu to nedaří, ale to vyvažují ostatní herci, tentokrát opět skvělý Anna Kendrick, kterou prostě za "Twilight" nejde odsuzovat, protože jinde je naprosto skvělá, ať už je to dospělejší snímek "Lítám v tom", anebo méně vážný, ale hudebně povedený kousek "Ladíme!". Gordon-Levitt a ona dokážou film utáhnout a jejich dvojice, a to není prvoplánově romantická, vás chytne.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak se lidé dokáží srovnat s rakovinou.
Hodnocení: 70% za zajímavý pohled do života vážně nemocného


Žádné komentáře:

Okomentovat