pondělí 11. února 2013

Čtyřicítka na krku (2012) - 50 %


Čtyřicítka na krku (This Is 40, 2012)
Čtyřicet, to už je věk, kdy člověk trochu hodnotí to, co má za sebou. Pořád je to věk, kdy se ještě cítí mladý, ale přece jen už chápe, že na něco je pozdě. Třeba na třetí dítě, na zamilovanost, na pořádnou erekci bez pilulek, protože vás manželka nepřitahuje. Jsou vám postavy Peta a Debbie povědomí? Tak pokud to není proto, že máte podobné problémy, možná to bude tím, že jste se s nimi setkali ve filmu "Zbouchnutá". S dvojicí se znovu setkáváme po pár letech, kdy Debbie má zrovna osmatřicáté narozeniny a Pete se chystá na ty svoje čtyřicáté. Nejde však o samotné narozeniny, jde o to, že tihle dva se nacházejí v pořádné manželské krizi.
Jejich milostný život je poměrně stereotypní, navíc když ona zjistí, že on potřebuje viagru, aby měl skutečně pořádnou erekci, není jí to zrovna moc po chuti. Stejně jako není zrovna odvázaná z toho, že on si klidně prdí v posteli, když se baví o nějaké romantice, anebo potřebuje prohlédnout řitní otvor, aby zjistil, co tam má, jestli je to hemoroid, nebo nějaká větší sranda. On je prostě ten typ, co celkem rezignoval na to, aby se v manželství ještě snažil, ona zase ta, co chce něco změnit. Jenže to jde těžko, když ho chcete manželovi vykouřit a za dveřmi ječí vaše dvě dcery, které se vás dožadují.
Dvě dcery - Charlotte a Sadie - jsou také z produkce Judda Apatowa. Jsou to totiž jeho vlastní dcery. Nemohl si vybrat lepší představitelky, protože jsou to ony, kdo často drží příběh anebo aspoň scénu nad vodou, protože dospělým se to vždy nedaří. První hodina filmu je skvělá, jsou tu vtipné situace, dvakrát jsem se při dialozích zasmál skutečně nahlas. Jednou za to mohl Chris O'Dowd, který je ve svých malých rolích dokonalý, podruhé dokonce sám Paul Rudd, který si u mě snaží zlepšit reputaci po filmu "Tohle je ráj". Docela se mu to daří, protože není jeho vina, že se snímek "Čtyřicítka na krku" nepovedl tak, jak by mohl. Jsou zde naprosto zbytečné linie rodičů hlavních hrdinů, protože do filmu nic zajímavého nepřinášejí. Petův otec je skutečně příšernou postavou, samoúčelnou, od které se nedá čekat nějaký velký, a to ani vtipný přínos. John Lithgow je dobrý herec, ale tady tápe, stejně jako tápe jeho postava. Co taky měl vlastně hrát, než jenom klišé otce, který se snaží sblížit s dcerou, ale žádný valný smysl to nemá, protože to se stejně v už tak přemrštěné stopáži stejně nakonec pořádně nevyřeší.
Judd Apatow je komediální král, alespoň pokud se týká komerčního úspěchu, je rozhodně na výši. I snímek "Čtyřicítka na krku" si na sebe vydělal hned dvojnásobek a určitě bude mít úspěch i na DVD na BluRay discích. Nic to nemění na tom, že tentokrát přece jen šlápl vedle. Rozhodl se vypovědět příběh na téma "máme děti, co dál", ale v půli mu prostě došel dech a on se musí smířit s tím, že tohle je jen průměrná komedie, která se dobře rozjíždí, ale pak zabředává do snahy předvést nám menší rodinné drama, které je nudné. Rodiče si ho zažívají sami, doma, se svými ratolestmi, znají to. V tomhle ohledu snímek nijak nevyniká.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete zjistit, jak se budete mít za pár let.
Hodnocení: 50% za to, že jsme zjistili, že ani ve 40 to není tak úplně jednoduché, což je objev jak stehno


Žádné komentáře:

Okomentovat